Annons

Fotbollsstjärnan blev seriemördare

KIMINALFALLET: När hyllade idrotts­stjärnan Robert Rozier som 27-åring la fotbollskarriären på hyllan kände han sig vilsen och förvirrad. Då träffade han mannen som skulle få hans liv att ta en oväntad vändning...

Mejla
Dela (6)
Pinna

krimmare

Robert Roziers sökande ledde honom in i brödraskapet.

En lång och muskulös man går genom ett fattigt område av Miami i USA. Det är en blåsig höstkväll i september 1986. Ingen som möter honom kan ana det, men bara några år tidigare var den här mannen en välbetald idrottsstjärna i amerikansk fotboll som spelade matcher inför miljontals tv-tittare. Nu har han sökt sig till USA:s mörkaste bakgator av en ondskefull anledning: han tänker begå ett bestialiskt mord. 

LÄS OCKSÅ: Sekten förstörde min barndom

Om någon skulle fråga honom om hans namn skulle mannen svara Neariah Israel. Men det är inte vad han döptes till. Som barn hette han Robert Rozier och växte upp i den idylliska lilla staden Rancho Cordova på Amerikas västkust. Där visade han sig snart vara en av delstaten Kaliforniens största idrottstalanger, och skrev som 24-åring på ett lukrativt proffskontrakt med NFL-laget Saint Louis Cardinals 1979. Men bakom den lyckade fasaden dolde sig en förvirrad och arg man. Ungdomsvänner minns honom som en fantastisk idrottstalang, men en ganska otrevlig typ:
– Han var den bästa atleten i laget. Men ”Bobby” var en manipulatör. Han kunde ljuga dig rätt upp i ansiktet, minns Ralph Deloach, Roziers lagkamrat från college.
Det nya namnet som han har tagit sig nyligen, Neariah Israel, betyder barn av Gud. Robert Roziers lagkamrater i amerikansk fotboll skulle knappast känna igen den skäggprydde fanatiskt religiöse mannen som vandrade nerför Miamis gator. Som idrottsstjärna var Rozier inte särskilt religiös, hans karriär kantades av problem med droger och tog slut efter bara några år. Redan som 27-åring var han ”pensionär”, och började syssla med småbrottslighet för att försörja sig.

LÄS OCKSÅ: Skylar mördades av sina kompisar

Men Robert Roziers liv tog en oväntad vändning 1982. Då träffade han en man vid namn Hulon Mitchell Jr, som kallade sig Yahweh ben Yahweh. Mitchell hade några år tidigare grundat en religiös sekt i Florida som han kallade Nation of Yahweh, och som främst vände sig till afro-amerikaner.
Som överstepastor predikade Mitchell att Jesus och hans lärjungar i själva verket var svarta, och att den vita rasen i allmänhet och judar i synnerhet var fienden. Med tiden började han även påstå att han var Guds son, och i takt med att antalet anhängare växte blev han snart en maktfaktor i Florida med omnejd.
Robert Rozier var en förvirrad man som lockades av den karismatiska pastorn och dennes budskap om att paradiset väntade runt hörnet. Han blev snart en av Nation of Yahwehs mest fanatiska anhängare.

Annons
Överstepastorn Hulon Mitchell Jr, som kallade sig Yahweh ben Yahweh, hade stor makt över sina anhängare.

Överstepastorn Hulon Mitchell Jr, som kallade sig Yahweh ben Yahweh, hade stor makt över sina anhängare.

Ondskefull plan

Hulon Mitchell Jr var en listig man, som såg till att hålla sig väl med de lokala myndigheterna genom att skänka pengar till olika välgörenhetsprojekt. Utåt sett höll han sitt hat mot den vita rasen dolt, men den innersta kretsen fick ta del av en ondskefull plan.
Mitchell bestämde sig för att skapa en hemlig ”elitgrupp” inom Nation of Yahweh – en grupp som skulle gå under namnet The Brotherhood (Brödraskapet) och bara bestå av hans mest hängivna lärjungar. Men för att få tillgång till Brödraskapet krävdes att man utförde ohyggliga gärningar: Mitchell krävde att man dödade vita ”djävlar” – och skar av kroppsdelar av offren som troféer.

LÄS OCKSÅ: Giftermålet blev hans livs misstag

Nu hade Robert Rozier letat upp en sjaskig bar i hamnområdet av Miami. Det var sent på natten, och baren var så gott som tom på gäster. Gatorna var mörka och öde. En vit man vid namn Raymond Kelly stapplade ut från baren strax före stängningsdags. Han var berusad och bestämde sig för att lägga sig i baksätet på sin bil och sova ruset av sig. Robert Rozier följde efter honom och såg sin chans – när han var säker på att Kelly hade somnat öppnade han bildörren och högg honom flera gånger i magen och bröstet med en kniv.
Rozier skar av båda öronen av Raymond Kelly och stoppade dem i fickan på sin jacka. Men i sin iver att lämna platsen tappade han ett av öronen. När polisen kallades till mordplatsen flera timmar senare chockades de av det brutala mordet. De förstod inte heller varför ett av Raymond Kellys avskurna öron låg på trottoaren, flera meter från den mördade kroppen i bilen.
Polisen insåg snart att det fanns en koppling till två andra, olösta mord i området. Fyra månader tidigare hade en hemlös, vit man vid namn Claire Walters hittats mördad vid ett motell med ett öra avskuret. Två månader efter det mordet hittades den sargade och knivhuggna kroppen av 31-åriga James Lee Myers i en öde park. Båda hans öron hade också blivit avskurna.
De tre offren hade gemensamt att de var vita män, men det fanns ingen annan koppling mellan dem. Polisen började ana att de gräsliga morden kunde ha ett rasistiskt motiv, men utredningen stod länge och trampade vatten. Och bara två veckor efter mordet på Raymond Kelly var det dags igen: En man vid namn Cecil Branch hittades mördad i sitt hus i staden Liberty City, Florida. Branch hade bakbundits och sedan huggits i bröstet med en kniv. Ett av hans öron saknades.
Men Branch var afroamerikan. Det talade mot att dådet skulle ha ett rasistiskt motiv, och polisen blev alltmer frustrerad:
– Vi hade inget att gå på. Inget möjligt motiv, ingenting, minns utredaren Daniel Borrego.

Äntligen genombrott

Den 31 oktober 1986 kom plötsligt det stora genombrottet. Två män sköts ihjäl under en vild skottlossning i ett fattigt område av Miami, och en man greps på platsen. Nära dubbelmordet hittade polisen en pistol som var registrerad på Raymond Kelly – mordoffret som hade hittats mördad i sin bil.
Mannen som greps var Robert Rozier, och under polisförhör betedde han sig bisarrt:
– Han sa att han hette Neariah Israel och att han var över 400 år gammal. Men han nekade till att ha varit involverad i något mord, säger utredaren Daniel Borrego.
Det visade sig att Rozier hade hamnat i bråk med några grannar och bestämt sig för att skjuta ihjäl dem. När polisen sökte igenom hans bil hittade de en blodig kniv och vita kläder som kunde knytas till Nation of Yahweh. Polisen börjar misstänka att sektens ledare Hulon Mitchell Jr – alias Yahweh ben Yahweh – är hjärnan bakom de fasansfulla dåden.
När Robert Rozier insåg att han kunde knytas till flera av morden gick han med på att vittna mot Mitchell, och lovades ett mildare straff i gengäld. I polisförhör
berättade han detaljerat hur han och andra anhängare av sekten hade beordrats av Mitchell att döda vita män. Mordet på Cecil Branch – som var svart – hade också begåtts av Rozier på uppdrag av Mitchell, men motivet i det fallet hade varit personligt och inte rasistiskt.

LÄS OCKSÅ: Båda mina föräldrar begick självmord

Hulon Mitchell Jr dömdes till 18 års fängelse för konspiration att begå mord, och dog av cancer 2007. Robert Rozier dömdes för fyra mord – även om han påstod sig ha begått sju – och straffades med 22 års fängelse. Han frigavs efter bara tio år, men 1999 greps han igen för att ha förfalskat checkar och dömdes denna gång till 25 års fängelse. I dag sitter han i ett fängelse i Los Angeles.
Många ansåg att Rozier kom undan för lätt med tanke på sina hänsynslösa brott. Polisutredaren Michael Fisten är en av dem:
– Blev han hjärntvättad? Jag köper inte det. Jag tror Robert Rozier begick morden av fri vilja, eftersom han trodde att det skulle stärka hans ställning i sekten, säger han.

Text: Jon Forsling
Bild: IBL och TT

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...