Annons

Annons

Smärtstillande medicin kan ge förstoppning

Närmare en miljon svenskar tar smärtstillande mediciner med opioider. Uppskattningsvis hälften av dem har problem med förstoppning.


förstoppning medicin

Närmare en miljon svenskar beräknas ta läkemedel med opioider, bland annat vid cancer, reumatism och hjärtinfarkt. Uppskattningsvis hälften av dem har problem med trög mage.

Stör tarmens funktion

Opioiderna orsakar förstoppning eftersom samma receptorer som finns i hjärnan där substansen blockerar smärtan även finns i magen, men där leder substansen till störningar i tarmens funktion.

Annons

Läs också: 7 sorters mat som får magen att kännas uppblåst

Läkemedlet Moventig ska bara användas mot opioidorsakad förstoppning. Vid förstoppning av andra orsaker rekommenderas kost och livsstilsförändringar som ökat intag av fiber och vätska och mer fysisk aktivitet.

Biverkningarna försvårar lidandet

Biverkningar försvårar ofta lidandet för redan svårt sjuka patienter. Det säger överläkare Ann-Sofie Rehnberg, specialist på invärtesmedicin och mag-, tarm- och leversjukdomar.

Hon arbetar på Förenade Care på Lidingö, med ASiH, avancerad sjukvård i hemmet, och ger vård till patienter med cancer och andra kroniska sjukdomar.

Hur vanligt är det att läkemedel orsakar biverkningar som förstoppning?

– Det är ett vanligt problem. Framför allt vid smärtbehandling med opiater som morfin blir upp mot 80 procent av patienterna förstoppade. Men även andra läkemedel, som en del blodtryckssänkande och antidepressiva mediciner, har förstoppning som potentiell biverkan.

Vilka andra orsaker till förstoppning är vanliga?

– IBS, så kallad irriterad tarm, ger ofta förstoppningsproblematik, liksom stillasittande och fel kost. I dag är det nästan vanligare med för mycket fibrer än för lite, och för mycket fiberrik kost kan orsaka förstoppning.

Läs också: Huskurer som gör magen glad

Varför är Moventig bara verksam mot förstoppning orsakad av opioider?

– Det är ett läkemedel som selektivt blockerar morfinets effekter i mag-tarmkanalen. Det har ingen effekt på förstoppning orsakat av andra saker än just opiater.

Vilka behandlingsformer, förutom detta läkemedel, finns?

– Förstoppning behandlas vanligen med bulkmedel som Vi-Siblin eller Inolaxol, men dessa har dålig effekt på morfinorsakad förstoppning.

Läs också: 7 knep som hjälper mot gaser och knip i magen

– Movicol är ett pulver som man blandar i vatten och som drar vätska till tarmen, och på så vis gör avföringen lösare. Movicol kombineras ofta med Laxoberal-droppar som ökar tarmrörelserna.

Vart vänder man sig om man lider av förstoppning orsakad av läkemedel?

– Till den läkare som har skrivit ut läkemedlet man tror har orsakat förstoppningen. Det är inte bra att gå till flera olika läkare för problem/symtom som hänger ihop.

Läs också: Vanlig mat som ger uppblåst mage

Vad ger du för rekommendationer om man vill undvika läkemedel vid lindrig förstoppning?

– Vad gäller patienter med morfinbehandling så är det svårt att hantera förstoppningen utan läkemedel. Det är jag tydlig med i kontakten med mina patienter. Att ha ont är jobbigt nog, att dessutom vara förstoppad är att spä på lidandet.

– Vi vet att det är viktigt att förebygga förstoppning, för det är vanligt att patienterna annars minskar på sina smärtstillande för att få igång magen. De väljer smärta i stället för förstoppning, det säger något om hur jobbigt det är.

Text: Per-Ola Ohlsson

Läs också

Mitt liv styrdes av laxerdropparna!

Tack vare ny medicin slipper Leif de trista biverkningarna.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...