Annons

Först i världen: Här är det olagligt med olika lön mellan könen

Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér ser positivt på den nya isländska lagen som innebär att landet har blivit först i världen med att förbjuda olika lön för kvinnor och män när de utför samma arbete. Målet med den nya lagen är att lönegapet mellan könen ska ha upphört senast år 2020.

Mejla
Dela (182)
Pinna

Olagligt med olika lön för samma arbete på Island

Den nya lagen trädde i kraft i måndags, den 1 januari 2018, och innebär att företag och myndigheter som har minst 25 anställda kan dömas till böter om de inte kan bevisa att de betalar lika lön till kvinnor och män. De företag som följer lönepolicyn kommer däremot att få en statlig certifiering.

Annons

– Det är ungefär som miljömärkningen ”Svanen”, och den fungerar för företagen. Det är ungefär samma sak. De säger att ”vi vill följa de här reglerna”, säger Frida Ros Valdimarsdottir som är ordförande i Islands kvinnorättsorganisation (IWRA) till SVT.

Den statliga certifieringen kommer ske i etapper och mindre företag får längre tid på sig att genomföra de nya reglerna jämfört med de större företagen.

Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) ser positivt på Islands nya lag om jämlika löner.

– Det är positivt när länder tar konkreta steg för att komma åt orättvisor som beror på kön. Det är viktigt för jämställdheten. Det ska bli intressant att följa effekterna av den nya isländska lagen, säger hon till SVT.

Löneskillnaderna på Island är redan i dag de minsta bland de 144 länder som mäts i Världsekonomiskt Forums rapport. Därefter följer Norge, Finland och Rwanda, medan Sverige kommer på en femte plats. Lägst rankade och med störst lönegap är Jemen, Pakistan, Syrien, Tchad och Iran.

Sveriges femte plats på listan är en försämring sedan 2016. Om läget i Sverige kommenterar jämställdhetsminister Åsa Regnér för SVT:

– I Sverige ser vi lyckligtvis att löneskillnader långsamt minskar. Det går dock inte tillräckligt fort och vi har därför skärpt kraven på lönekartläggning varje år tillsammans med andra åtgärder i diskrimineringslagstiftningen för att öka takten.

 

Av: Nanna von Knorring

Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...