Annons

Annons

Forskning: Därför sover du dåligt

Nu har forskare tagit reda på varför tonåringar kan sova länge medan äldre personer knappt känner sig utsövda på morgonen.


Som tonåring kunde du lätt sova bort hela dagen, men ju äldre du blivit desto mindre har du kanske märkt att du får mindre kvalitetssömn. Och ju äldre du blir, desto mindre timmars sömn blir det.

Annons

Läs också: Svårt att somna? Kanske gör du något av dessa 9 vanliga misstag

Ny forskning från University of Californa Berkeley visar nu att att äldre personer sover mindre, men det är inte på grund av att äldre behöver mindre sömn. Utan det beror på förändringar i hjärnan, nervcellerna som styr sömnen blir långsamt sämre ju äldre man blir. Konsekvensen blir att sömnproduktionen minskar.

Djupsömnen påverkas

Forskarna har sett att denna försämring börjar redan så tidigt som i 30-årsåldern och det som påverkas med tiden är den för hjärnan viktiga djupsömnen. Enligt forskarna kan denna sortens sömnbrist vara en bakomliggande riskfaktor till demenssjukdomar, alzheimer, hjärtkärlsjukdomar och andra fysiska och psykiska problem.

Gilla Allers på Facebook

– Nästan alla sjukdomar som dödar oss sent i livet har ett orsakssamband till sömnbrist, säger Matthew Walker, professor i psykologi och neurovetenskap vid University of California Berkeley i ett pressmeddelande.

Läs också: 8 varningssignaler på att du lider av sömnbrist
Forskarna efterlyser nu nya behandlingar som kan hjälpa äldre personer att sova bättre. Samtidigt efterlyser de ett nytt synsätt på sömn.

– Tidigare, har diskussionen fokuserat på hur många timmars sömn man behöver. Men du kan sova ett tillräckligt antal timmar, men utan att få rätt kvalitet på sömnen. Vi måste även beakta betydelsen av sömnens kvalitet, säger Bryce Mander, forskarassistent vid Berkeley.

Källor: Berkeley News, Sveriges Radio, Sleep and Human Aging (artikel som publicerats i vetenskapliga tidskriften Neuron) 

Läs också

7 livsmedel som får dig att somna snabbare

hur somnar man lättare?Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...