Annons

Forskning: Avvikande cellprov orsakar ångest

Varje år får nästan 50 000 kvinnor i Sverige veta att de har fått ett avvikande gynekologiskt cellprovsvar. Nästan hälften känner ångest efter att ha fått besked om sitt avvikande provsvar, visar ny svensk forskning.

Mejla
Dela (15)
Pinna

Forskare: ”Kvinnorna blev chockade och kände vemod och ångest”

Alla kvinnor i Sverige mellan 23 och 64 år erbjuds att delta i screening för livmoderhalscancer. Varje år får runt 49 000 kvinnor besked att deras gynekologiskt cellprovsvar varit avvikande.

Annons

För många kvinnor innebär det avvikande resultatet att de känner oro och nedstämdhet. Det visar en ny avhandling som Marie Rask, doktorand i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet, har genomfört.

Gilla Allers på Facebook

Enligt Marie Rasks undersökning uppgav nästan varannan kvinna, 48,4 procent, att de upplevde ångest eftersom provsvaret associerades med cancer och rädsla att fertiliteten påverkas. Kvinnorna upplevde inte att det skriftliga provsvaret innehöll tillräcklig information om vad provsvaret innebar.

– Resultaten i avhandlingen visade att kvinnorna inte var förberedda på att provsvaret kunde visa cellförändringar och inte förstod vad provsvaret innebar. Kvinnorna blev chockade och kände vemod och ångest, säger Marie Rask i ett pressmeddelande.

Många kvinnor, som deltog i undersökningen, ansåg att ett muntligt provsvar skulle kunna minska oron.

Fler får avvikande resultat

Kvinnorna som kände ångest efter provsvaret valde i många fall att söka information via nätet, enligt undersökning. De som i stället valde att ringa till hälso- och sjukvården upplevde sällan att de fick svar på sina frågor.

– Vilket ledde till att oron kvarstod, säger Marie Rask.

Läs också: Forskare: Depression och ångest kan botas av rätt mat

Den främsta orsaken till livmoderhalscancer är det sexuellt överförbara viruset, humant papillomavirus (HPV). Men eftersom det tar cirka 10 till 12 år att utveckla livmoderhalscancer kan cellförändringar hittas redan innan cancer utvecklats.

I och med att det skett förändringar i screeningprogrammet, att cellproverna fokuserar på HPV-viruset, kommer fler förstadier till livmoderhalscancer kunna upptäckas. Men det innebär också att fler kvinnor kommer att kallas till uppföljning.

Marie Rask. Bild: Privat

Enligt Marie Rask behöver du inte känna dig orolig om du får ett avvikande provsvar, det är inte detsamma som cancer.

– Dock tycker jag att det är av stor vikt att man tar sitt avvikande provsvar på allvar och går på den uppföljning och eventuell behandling, som man blivit kallad till.

Läs också: Nu ska cellprov bli gratis för alla kvinnor i Sverige

Ett bra sätt att minska obehaget kan vara att prata med andra kvinnor i sin närhet.

– Att prata med vänner och bekanta och därmed få bekräftat att det är vanligt med cellförändringar av denna typ och att det inte är detsamma som cancer, kan vara ett annat sätt att minska oron.

Gå på uppföljningskontrollen

Den som inte förstår sina provsvar ska alltid vända sig till sjukvården.

– Kontakta din barnmorska som tog provet eller gynmottagningen som sänt provsvaret för vidare information kring just ditt avvikande provsvar. Du kan också fråga om bra internetsidor med information kring avvikande provsvar om du vill kunna läsa på själv, säger Marie Rask.

Marie Rask hoppas nu att hennes avhandling ska leda till att kommunikationen mellan sjukvårdspersonalen och patienten blir bättre. Hon hoppas också att sjukvården ska skapa bättre informationssidor på internet med bra, korrekt och lättförståelig information kring avvikande gynekologiska provsvar att hänvisa till.

Hon betonar också vikten av att berörd personal är utbildad i hur de ska bemöta dessa kvinnor för att minska ångesten och oron.

– När kvinnor vänder sig direkt till sjukvården bör personalen föra en dialog med kvinnan. Informationen ska då baseras på just den kvinnans eget provsvar och hennes individuella behov.

Missa inte: 8 knep som hjälper dig att sova när du har ångest

svart-att-sova-sjukdom

Det är fler kvinnor än män som har bekymmer med sömnen.


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...