Annons

Annons

Forskare: Så blir du snabbt pigg igen efter lunchen

Får du en dipp under eftermiddagen och känner dig färdig för säng redan på väg hem från jobbet? Då kan forskare ha hittat knepet för dig – och det tar bara femton minuter av din lunchpaus att genomföra.


Lunchrasten är slut, du sätter dig framför din dator och känner snart hur ögonlocken blir tunga, orken rinner iväg och du börjar räkna ner timmarna till arbetsdagens slut. Väl på väg hem är du slutkörd, struntar i träningspasset och äter i stället hämtmat i soffan. Känner du igen dig? Då kan forskare ha hittat det perfekta knepet som botar din eftermiddagströtthet och det är något så enkelt som en promenad i parken.

Annons

Är du extremt trött efter lunchen? Testa det här enkla knepet! Bild: IBL

I en ny studie följde forskare 100 arbetstagare inom olika yrkesgrupper och bad dem ändra sina rutiner under lunchpausen under en tiodagarsperiod. Alla fick femton minuter på sig att äta sin lunch för att sedan under resterande femton minuter antingen ta en promenad eller delta i avslappningsövningar.

Läs också: Gör egna energibars!

Promenaden gjordes i lugn takt i en park i närheten av arbetsplatsen och personerna skulle fokusera på sin omgivning. Den andra gruppen gjorde olika typer av andnings- och avslappningsövningar i ett tyst rum på arbetsplatsen. Under veckorna före, under och efter experimentet fick deltagarna betygsätta sitt välmående, hur mycket de njöt av sin lunchpaus och hur mycket de lyckades frigöra sig från arbetet under lunchen.

Ökade välbefinnandet

Studien visade att de som fick gå på promenad njöt mer av lunchpausen än när de bara åt lunch, vilket ledde till bättre koncentration och minskad trötthet under eftermiddagen, enligt forskarna. Effekten satt dessutom i och var märkbar så sent som 30 till 60 minuter innan personalen skulle lämna jobbet för att åka hem.

De som gjorde avslappningsövningar ansåg också att de kunde koncentrera sig bättre, även om det inte var lika nöjda som de som promenerat på lunchen. Forskarna menar att pauserna på så vis kan hjälpa arbetstagare att ha mer energi när de lämnar jobbet, vilket kan ha en positiv effekt på deras privatliv och sociala liv.

Naturliga miljöer

Promenaderna tog plats i gröna, naturliga miljöer och forskarna menar att samma effekt kan vara svår att uppnå i större städer, därför kan den senare aktiviteten vara enklare att genomföra för storstadsbor på en daglig basis.

Forskarna har även ett råd för den som tänker att den inte har tid över för en kvarts promenad. De menar nämligen att du vinner tillbaka den tid du förlorat i form av effektivitet under eftermiddagen.

Källa: Time Health

Läs också

Forskare: Morgontrötta personer är smartare än genomsnittet

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...