Annons

Annons

Forskare: De som pratar med sina husdjur är smartare

Pratar du ofta med vovven – eller kanske blommorna? Det behöver inte betyda att du är barnslig, menar forskare. Det är snarare ett tecken på din intelligens.


När små barn pratar med sina dockor och gosedjur tycker vi att det är gulligt och skyldigt – men om vuxna gjorde det skulle det snarare kännas lite underligt och obekvämt.

Pratar du också med din fyrfotade vän? Grattis, då är du smartare än genomsnittet enligt forskare. Bild: IBL

Däremot är vi många som pratar med våra djur, växter eller till och med bilen. Och det, menar forskare, är ett tecken på social intelligens.

Annons

Att vi antromorfiserar, det vill säga tillskriver saker eller djur mänskliga attribut, beror på vår unika förmåga att identifiera och hitta ansikten. Nicholas Epley, beteendevetare och expert på antromorfism, menar att antromorfiserandet historiskt ansetts fånigt och barnsligt, trots att det är en biprodukt från att vi blev så unikt intelligenta på den här planeten.

Läs också: 9 tips för att få en frisk och glad katt

Vi antromorfiserar på grund av tre saker: 1. Vi kan se ansikten överallt. 2. Vi tillskriver objekt mänskliga tankar och känslor och 3. Vi associerar oförutsägbarhet med mänsklighet. Därför har vi alltså större sannolikhet att börja prata med objekt och djur när de inte betett sig som vi tänkt oss.

Läs också: Varför gillar katter lådor?

Dessa tre saker är unika för människor.

Det vanligaste tecknet på antromorfism är att vi ger mänskliga namn till saker och djur, och det ihop med att vi pratar med dem är alltså ett tecken på intelligens. Tänk på det nästa gång du kommer på dig själv med att filosofera med katten vid frukosten.

Text: Mikaela Alex, mabra.com
Källa: Daily mail

Läs  också

7 hälsofördelar du får av din katt

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...