Annons

Annons

Forskare: Kaffe kan göra livet längre

Dricker du mycket kaffe? Grattis! Då är chansen stor att du får ett längre liv. Det visar en ny stor studie som gjorts i flera europeiska länder.


Kaffe är en av världens vanligaste drycker. Finländarna dricker 3,5 koppar om dagen vilket är mest i världen. Vi svenskar är inte mycket sämre med 3,1 koppar och en andraplats.

Vår höga konsumtion verkar vara ett genidrag om man får tro en ny studie som publicerats i Annals of Internal Medicine. Den visar nämligen att ett regelbundet kaffeintag (tre koppar per dag) minskar risken att drabbas av matsmältnings- och cirkulationssjukdomar som död till följd.

Annons

Forskarnas slutsats: Kaffe förknippas starkt med ett längre liv!

Läs mer: Därför ska du hälla salt i kaffet!

Men hur ska man tänka? Koffein eller koffeinfritt kaffe? Vad är bättre för hälsan? Forskarna såg liknande hälsoeffekter hos personer som dricker koffeinfritt som kaffe med koffein, men eftersom det inte går att urskilja exakt vad i kaffet som gör det så hälsosamt är det inget de kan dra någon slutsats om.

Läs mer: Därför gör kaffet dig inte längre pigg

Studien kan vara den största i sitt slag. Drygt en halv miljon personer från tio europeiska länder har deltagit. Resultatet visar att det inte spelar någon roll var  man bor. Hälsofördelarna är lika stora oavsett geografiskt område.

Foto: IBL

Text: Cecilia Edström

 

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...