Annons

Annons

Forskare: Därför har äldre mammor gladare barn

Barn som har äldre mammor är lyckligare och nöjdare visar en ny dansk studie. Forskarna tror att det är flera olika faktorer som kan ligga bakom, bland annat en specifik uppfostringsmetod.


Barn till äldre mammor är gladare, trivs bättre samt har färre konflikter inom familjen jämfört med barn till unga mammor enligt en ny studie från Danmark.

Äldre mammor har gladare barn och färre konflikter, enligt forskning. Bild: IBL

En möjlig förklaring till resultatet kan enligt forskarna vara att äldre mammor har mer livserfarenhet och att de vet bättre hur de ska handskas med sina barn. Även stresstålighet, en bättre mental styrka och stabila parförhållanden kan vara faktorer som spelar in, menar forskarna. En specifik uppfostringsmetod kan även ligga bakom, enligt Dion Sommer, professor vid Aarhus universitet i Danmark och en av forskarna bakom studien.

Annons
Gilla Allers på Facebook

– Mammor över 30 år har funnit en god balansgång mellan att ge deras barn frihet, men samtidigt struktur. Det är en uppfostringsmetod som kallas för den auktoritativa formen som är ett mellanting mellan en sträng uppfostran med mycket skäll och den mjuka utan några regler, säger han till videnskap.dk

Utbildningsnivå ej relevant

Däremot är en längre utbildning och högre inkomst något som inte spelat en roll. Forskarna tog fram resultat både med och utan mammor med lång utbildning och hög inkomst och kunde då se att resultatet var nästintill det samma.

I undersökningen deltog 4714 danska mammor med barn födda år 1995. Forskarna har gjort intervjuer med mammorna när deras barn var 3, 7, 11 och 15 år gamla. Mammorna delades upp i fem åldersgrupper mellan 17 och 47 år. Till äldre mammor räknas mammor över 30 år.

– Skillnaderna är uppenbara när barnen är 3, 7 och 11 år gamla, men jämnar ut sig efter att barnen är 15 år fyllda. Vi tror att det beror på att de börjar bryta sig loss från sina föräldrar i den åldern, säger Dion Sommer.

Men yngre mammor ska inte misströsta, studien påstår inte att en yngre mamma per automatik innebär en dålig mamma.

– Det finns massor av fantastiska unga mammor och vi vill inte komma med någon rekommendation om när man ska bli förälder. Vi kan bara säga att det ur ett psykologiskt perspektiv kan vara en fördel, säger Dion Sommer till videnskap.de.

 

Text: Nanna von Knorring, mabra.com

Läs också

Därför ringer vi mamma när det har hänt något viktigt

ringa mamma

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...