Annons

Forskare: Därför fattar du dåliga beslut när du är hungrig

Svenska forskare har hittat ett svar på frågan hela världen ställt sig: Varför fattar vi dåliga beslut när vi är hungriga?

Mejla
Dela (6)
Pinna

handla

Har du någonsin varit hungrig i en affär, och kommit därifrån med en massa oplanerade inköp som kändes bra för stunden – men som du egentligen inte behöver? Kanske en påse godis och en fryspizza, när du egentligen skulle köpa ingredienser till kvällens middag?

Annons

Det kan bero på att din impulskontroll blir betydligt sämre när du är hungrig.

Forskare vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet har genom att studera råttor kommit fram till att vi aldrig borde fatta viktiga beslut på fastande mage.

När vi är hungriga utsöndras nämligen hormonet ghrelin, som gör oss mer impulsstyrda.

– För första gången har vi kunnat visa att denna hormonökning, som ses före måltider eller vid fasta, påverkar hjärnan att handla impulsivt och också påverkar förmågan att fatta rationella beslut, säger Karolina Skibicka, forskare vid Sahlgrenska akademin på GU:s hemsida.

Valde snabb belöning

De råttor som studerats hade tränats till att trycka på två olika spakar på givna signaler: En spak gav en mindre belöning direkt – och inget mer – den andra gav en större belöning längre fram i tiden.

Efter att ha injicerats med ghrelin valde råttorna i mycket högre utsträckning den snabba belöningen, trots att signalen sade åt dem att vänta på den större belöningen. Precis som när vi människor köper hämtmat i stället för att göra storkok, alltså.

– När vi istället blockerade ghrelin minskade det impulsiva beteendet till hälften, säger Karolina Skibicka.

Forskarna hoppas nu att de nya fynden på sikt ska ge en djupare förståelse bättre för ADHD, autism, tvångssyndrom och substansberoenden, som just har bristande impulskontroll som gemensam nämnare.

Text: Mats Bax, mabra.com
Bild: Shutterstock

Läs mer

10 vanliga misstag nästan alla gör i köket

matlagningstips


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...