Annons

Forskare: Därför är fler högerhänta än vänsterhänta

Vänsterhänta har hjärtat på fel ställe – i alla fall i en närstrid. Nu tror sig Örebroforskaren Matz Larsson ha hittat förklaringen till varför fler av oss är högerhänta. Teorin har sin utgångspunkt i förhistoriska krig.

Mejla
Dela (9)
Pinna

Matz Larsson, lungläkare på Universitetssjukhuset i Örebro. Bild: Örebro universitet

Teorin: Därför är fler högerhänta än vänsterhänta

Nio av tio är högerhänta. Ändå har vetenskapen länge famlat i mörkret när det kommer till anledningen.

Men nu har Matz Larsson, läkare och forskare vid Örebro universitet, lagt fram en teori i en artikel som publicerats i ”Journal of Cultural Cognitive Science”.

Annons

Enligt Örebroforskaren skulle förklaringen kunna bottna i förhistoriska krig – och placeringen av människohjärtat.

Gilla Allers på Facebook

Eftersom hjärtat är placerat till vänster löper en vänsterhänt krigare större risk att få sitt hjärta genomborrat av en kniv eller spjut av sin motståndaren. När en vänsterhänt gör ett utfall mot sin motståndare vrids också vänstra delen av bröstkorgen. Det gör också att hjärtat kommer närmare motståndaren.

Här visar Matz Larsson att högerhänta vänder sin högra sida mot motståndaren i ett krig, vilket betyder att hjärtat och aortan får ett bättre skydd jämfört med om den vänstra sidan exponeras. Bild: Maria Bergman

Hjärtat mer till vänster

Men tanken är långtifrån ny.

Redan 1824 la fäktmästaren Roland fram en liknande teori. En vänsterhänt fäktare kan förstås genomborra sin rivals högra sida och skada höger lunga, men det är ett icke-dödligt sår. Den vänsterhänte fäktaren riskerar i stället att få ett stick rakt in i hjärtat.

I ungefär samma veva kom den skotske filosofen Thomas Carlyle med en liknande teori, skriver Matz Larsson.

I sin studie tittade Örebroforskaren på hjärtats höger- vänster-asymmetri. Matz Larsson lät 37 slumpmässigt utvalda män genomgå en datortomografi av thorax på Universitetssjukhuset i Örebro.

Bild: Shutterstock/IBL

Resultatet visade att i medeltal var 73 procent av hjärtat beläget i vänstra halvan av bröstkorgen. Risken för en hjärtskada vid spetsigt våld mot bröstkorgen skulle därför vara tre gånger större för vänster jämfört med höger sida. Dessutom finns kroppens största kärl, aorta, i vänster bröstkorg.

Han lät sedan 19 specialistläkare, som inte kände till hans hypotes, skatta dödligheten av ett slumpmässigt stick på vänster respektive höger thoraxhalva. Fjorton av nitton angav högre dödlighet för vänster thorax, fem föreslog ingen skillnad.

 

Av: Helena Sjögren

Bild: IBL, Örebro universitet och Maria Bergman

 

Missa inte: Forskare: Därför ska du hålla till höger när du kysser någon

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...