Annons

Förra julen förlorade familjen allt – men nu vågar de drömma igen

Mitt under julför
beredelserna drabbades 
Sandra, Filip och 
deras barn av en 
katastrof. Deras hus totalförstördes i en 
våldsam brand.

Mejla
Dela (43)
Pinna

Branden tog 
deras hem, men efter 
ett kämpigt år kan Filip 
och Sandra, här med två av barnen, Aron, 3 år, och Ella, 
2 veckor, se hur deras nya hus tar form.

 Sandra: Ingen av oss hade överlevt om vi låg och sov

Det första som möter besökare på gården i Främmenaryd norr om Hässleholm är en rejäl utskällning av någon av hundarna som vistas här medan deras husse och matte är på jobbet.

Annons

Här, mitt i Göingeskogarna i norra Skåne, driver nämligen Sandra Hintz Malm, 30, och hennes man Filip Reimers, 27, hunddagiset ”Tass Inn” och till våren räknar de med att själv kunna flytta tillbaka till gården med sina tre barn.

– Det ser vi verkligen fram emot. Det har varit ett kämpigt år för oss, säger Sandra samtidigt som hon hjälper sonen Aron, 3, att ta av sig vinterskorna.

För yngsta dottern Ella blir det en helt ny miljö. Hon föddes nämligen så sent som i oktober i år.

– När jag fick veta att jag var gravid var vi hemlösa. Det kanske inte var världens bästa tajmning, men det har gått bra, säger Sandra med ett leende.

– Att vi skulle bli föräldrar till en lillasyster till Aron har samtidigt varit ljuset i mörkret för oss, säger Filip och lägger armen om Sandra.

Hörde smällar och sprak

Det såg nämligen allt annat än ljust ut för de unga föräldrarna och deras barn några dagar före jul förra året. Söndagen den 18 december totalförstördes nämligen deras hus i en våldsam brand.

– Vi var ute i skogen några hundra meter hemifrån och skulle hugga en julgran. Vi hade med oss barnen, våra tre hundar och en häst. Leah, som då var sex år, red på hästen, berättar Filip.

Läs också: Blodgivare räddade lilla Sagas liv!

Det var tyst i skogen, men plötsligt hörde Filip och Sandra smällar och ett sprakande ljud som lät som om det kom från en stor brasa. Det var ett ljud som inte hörde hemma där och Filip anade oråd.

– Jag sprang ut ur skogen och när jag kom ut på fältet som ligger ungefär hundra meter från gården såg jag att det brann för fullt i vårt hus. Lågor slog ut från köksfönstret och från övervåningen.

Dottern sprang iväg

Filip skrek till Sandra att det brann och rusade sedan upp mot gården samtidigt som han fick upp sin mobiltelefon och larmade räddningstjänsten.

– Vår stora dotter fick panik. Hon var helt övertygad om att hon själv skulle dö och kastade sig av hästen och började springa längre in i skogen, berättar Sandra.
Snabbt fick hon tag i Leah och försökte lugna ner henne. Aron var för liten att förstå vad som hände, men han märkte att hans syster blev rädd och började gallskrika.

Att mitt i hemlösheten 
upptäcka att de skulle 
ha ett barn till, Ella, 
blev ett ljus i mörkret.

– Jag hade fullt upp med att ta hand om barnen och djuren så jag var kvar i skogen medan Filip sprang upp till gården och beskrev för Räddningstjänsten var det brann.

I en angränsande byggnad bredvid boningshuset drev Sandra och Filip ett hundpensionat och de hade åtta hundar inackorderade när det började brinna.

– Vi var rädda att branden skulle sprida sig dit. Stallet låg också i farozonen, men våra fyra hästar var ute i hagen, så de var utom fara, berättar Filip och tillägger att pensionatshundarna fick vara kvar i byggnaden under inledningsskedet eftersom de bedömdes vara säkrast där.

Lågorna slog upp

När bilarna från brandkåren kom fram till gården fick brandmännen i huvudsak inrikta sig på att förhindra att elden spred sig till de angränsande byggnaderna.

– Jag tog en annan väg ut ur skogen med barnen och hundarna och när jag kom ut såg jag fullt med brandbilar med blinkande blåljus uppe vid vår gård och att lågorna slog upp från taket på vårt hus, berättar Sandra.

 

Läs också: Jenny öppnar sitt hem i jul: ”Mitt budskap är att fler ska göra som jag”

Brandmännen sprutade vatten på väggen till hundpensionatet för att gnistorna inte skulle få fäste samtidigt som man försökte begränsa elden i bostadshuset.

– Det började brinna i köket och de största skadorna var där och uppe på andra våningen där bland annat barnens rum låg. Men alla rum skadades av antingen eld eller vatten. Trappan upp till övervåningen var helt borta, säger Filip.

Sandra och Filip fick bara med sig de kläder som de och barnen hade på sig. Allt annat var förstört.

– Som väl var hade jag lagt min plånbok i bilen och Filip hade sin på sig så vi kunde få ut pengar, berättar Sandra.

Men innan de kunde tänka på sig själva var de tvungna att ta hand om hundarna som var inackorderade på deras hundpensionat. De ägare som kunde hämtade sina djur, medan andra lämnat in djuren för att resa iväg och fira jul och nyår.

– Prio ett var att hitta nya hem till hundarna. Vi kunde inte ha kvar dem där de var även om byggnaden klarade sig eftersom vi inte själva kunde bo där. Vi fick sätta dem i bilarna så länge och sedan fick vi hjälp av min mamma med att ta hand om dem, säger Sandra.

Läs även: Lotta förlorade två barn i Dalaröbranden: ”Livet är jättetufft, men det går”

För Sandra och Filip var branden en dubbel katastrof. Det var inte bara deras hem med alla saker som blivit lågornas rov och förstörts. Hundpensionatet var deras framtidsdröm som de startat bara ett halvår tidigare.

– Jag är uppväxt med hundar, berättar Sandra. Mamma har alltid haft hunddagis och pensionat även om hon på senare år gått över mer till rehabilitering av hundar som blivit skadade.

När hon och Filip fick möjlighet att köpa gården i Främmenaryd såg Sandra direkt potentialen. Bredvid bostadshuset låg ett gammalt grisstall som kunde byggas om till pensionat och dagis för fyrbenta vänner.

– Det hade börjat gå riktigt bra. Vi hade många stamkunder. Men så kom branden …

Fick köpa nya klappar

Sandras mamma Camilla hjälpte till med att ta hand om hundarna som de var tvungna att snabbt hitta annat boende för, hennes sambo sov i bilen utanför gården flera nätter för att vakta över det brandskadade huset så att ingen tog sig in där, och Filips föräldrar ordnade så att han, Sandra och barnen kunde bo i en sommarstuga i närheten.

– Vi fick mycket hjälp. Det var helt fantastiskt. Okända människor samlade in kläder och leksaker till oss. Det kom så mycket att vi till slut fick tacka nej eftersom vi inte kunde ta emot mer, säger Filip.

Dan före dan, eller lillejulafton som man säger i Skåne, fick Sandra och Filip äntligen pengar av försäkringsbolaget så att de åtminstone kunde köpa nya julklappar åt barnen.

– De julklappar vi hade köpt brann antingen upp eller förstördes av vattnet som brandmännen sprutade på elden, säger Sandra.

Förra julen firade de hemma hos Filips föräldrar i Hästveda, en mil söder om Främmenaryd. Det var planerat att de skulle göra det, men julen blev inte alls som de hade tänkt sig eftersom deras tankar var fullt upptagna med oro inför framtiden.

Läs också: Julen var Marias mardröm: Blev en fyllefest

– Det blev också kallt den första tiden eftersom sommarstugan inte var isolerad. Men det löste sig efter ett tag när vi hittade ett annat ställe som vi kunde hyra i väntan på att vårt hus skulle bli klart, säger Filip med ett leende.

Driver nu hunddagis

Tack vare stora ansträngningar lyckades de även hålla igång verksamheten på gården, men de tvingades övergå från att driva ett hundpensionat till att ha ett hunddagis.

Sandra, här med Aron, 
och hunden Stella, driver 
fortfarande hunddagis.

– Eftersom vi inte kunde bo på gården på nätterna kunde vi bara ha hundar som vistades där dagtid, men så snart huset är klart tänker vi sätta igång med pensionatet igen, säger Sandra.

Ett år efter den våldsamma branden reser sig stommen till en ny villa på gården framför stallet och hunddagiset. Det gamla huset var så skadat att enda alternativet var att riva det.

Stora planer

Det nya huset ska bli en rymlig enplansvilla med gott om plats för hela familjen, och Filip, som själv är utbildad snickare, arbetar tillsammans med ett par kolleger med att resa väggarna när vi kommer på besök.

– Vi började bygga huset i augusti och om allt går som det ska blir vi klara i februari, mars någon gång, säger Filip.
Då hoppas de få möjligheten att utveckla verksamheten på ”Tass Inn” så att den i framtiden blir ett fullt utbyggt hundcenter med hundsim, hundrehab, klippning, trimning och osteopati.

Läs också: Moas alkoholfria bubbel gör succé

Det är inte känt varför det började brinna. Det enda brandutredarna kunnat komma fram till är att det började i köket, men brandskadorna där var så omfattande att det inte gick att säga något med säkerhet om orsaken.

– Troligen har orsaken varit ett elfel. Det var en gammal byggnad från förra sekelskiftet och elledningarna var gamla, säger Filip.

Även om allt de hade, alla minnessaker, fotografier och filmer med barnen, förstördes i branden är de glada för att inga människor skadades.

– Jag vågar inte tänka på vad som hänt om det börjat brinna på natten när vi låg och sov. Då hade kanske ingen av oss överlevt, säger Sandra som ser fram emot att fira en lugn och trygg jul med sin familj i år.

Text: Per-Ola Ohlsson

Bild: Stefan Lindblom

 

Missa inte

Natalia växte upp på barnhem – nu hjälper hon andra ideellt

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...