Annons


Allers-Tradgard-loggaSå förbereder du dammen inför vintern

Hösten är här och det är hög tid att förbereda trädgårdens damm för vintern. Här är några tips och saker att tänka på.

Mejla
Dela (8)
Pinna

Ing-Marie ”Inka” Johansson deltog i tv-programmet Trädgårdskampen 2013. Dammen är ett vackert smycke i hennes trädgård. Näckrosen bjuder på blomning långt in på hösten.

Städa!

På hösten ska trädgårdsdammen rensas från löv och skräp.  När löv och annat organiskt material bryts ner blir dammen syrefattig och metangaser, så kallade sumpgaser, bildas. Genom att städa dammen minskar du också tillväxten av alger och dammen blir lättare att rengöra fram på vårkanten.

Syresätt!

Effektivast för att syresätta vattnet i dammen är någon typ av tillflöde. Vatten som porlar eller rinner och hålls igång med pump får alltså med fördel stå på under vintern. Men pumpen ska inte vara placerad i den djupaste delen av dammen – då pumpar den upp det vatten som är varmast och kyler ner dammen för de fiskar som övervintrar vid dammens botten. Pumpen ska inte sätta vattnet i alltför stor cirkulation – då stör du övervintrande fisk.

Håll isfritt!

Om du inte har pump kan du hålla en del av dammen isfri genom att lägga isstoppare på ytan. Finns att köpa för runt 
200 kr. Du kan också göra en egen genom att montera ett rör genom en bit vanlig frigolit så det finns ett utlopp för de gaser som bildas i vattnet.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Starr är ett fuktälskande prydnadsgräs som trivs bra vid och i vatten. Det finns i många varianter av färger och ax. Som en bonus är flera av dem vintergröna.

Annat att tänka på

För att fisk ska kunna övervintra bör trädgårdsdammen vara minst 
80 cm djup och får inte bottenfrysa. I de kallaste 
delarna av landet behöver fisken övervintra i akvarium. Näckrosor gör nytta i dammen då de stora bladen skuggar vattnet och minskar tillväxten av alger.

 

Text: Anna Örnberg
Foto: Malin Björkholm

 

Läs mer:

Så här bygger du damm på en dag.

Gör själv – bygg ett litet vattenspel med enkla medel

Så underhåller du trädgårdsdammen

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...