Annons

Annons

Smärtan i vaderna 
försvann tack 
vare operation

Carijas ben och vader svullnade, med smärta 
och kramper. Till slut fick hon veta att hon drabbats 
av kärlkramp i benen 
– fönstertittarsjukan – 
och att en snabb och effektiv operation kunde hjälpa!


fonstertittarsjuka-operation

Carija njuter av att promenera utan att få kramp i vaderna.

Operationen hjälpte mot min fönstertittarsjuka!

Carija Branka, 63, kommer gående genom centrala Helsingborg – något hon är mycket nöjd med att kunna göra utan besvär. Carija har diabetes och har för vana att gå en daglig promenad, för att bränna av lite socker, som hon uttrycker det. Antingen i stan eller ute i naturen. Men för ett par år sedan började hon få ont i benen, framför allt i vaderna.

Annons

– Jag svullnade och ibland var ankeln lika tjock som vaden och det värkte och spände. Från början trodde jag att det var någon muskelsträckning eller spänning i muskeln, men det gick inte över. Det blev bara värre.

Kramp i vaderna

Carija jobbade då med att producera glasull och det var stora ytor att gå över i fabriksmiljön, och en hel del springande upp och ner i trappor. Det blev till slut outhärdligt på grund av kramperna hon fick i vaderna.

Även fritiden påverkades av besvären.
– Jag ville inte åka med väninnorna på semester för då visste jag att jag inte skulle kunna gå med dem och det skulle sinka dem, så då stannade jag hemma. Till slut kunde jag inte gå mer än 150 meter, det var jobbigt och gjorde väldigt ont.
Hon var hon tvungen att stanna och vänta på att krampen skulle släppa, sedan kunde hon långsamt fortsätta gå till nästa gång krampen slog till.

Läs även: Vad är fönstertittarsjukan

Hjälp mot fönstertittarsjuka

Till slut sökte hon hjälp. Varför hon väntade vet hon inte riktigt. Speciellt nu i efterhand, när hon vet hur enkelt det var att få hjälp för fönstertittarsjukan, som läkaren konstaterade att hon hade. Men hon hade aldrig hört talas om sjukdomen tidigare.
– Läkarna gjorde flera tester och det visade sig att jag nästan inte hade någon puls alls i ena benet under knät, ingen blodcirkulation, det var obehagligt. Kärlen var nästan helt igentäppta.

Smärtfri operation

Carija fick fick genomgå en stentoperation. Hon beskriver operationen som väldigt lätt och smärtfri. Den tog två timmar och Carija var lokalbedövad så hon var helt medveten om hur det gick till. Någon timme efter operationen gick hon hem och var nästan precis som vanligt igen.
– Det var hur enkelt som helst. Jag var lite öm precis där de gått in i ljumsken, men annars var jag som innan. Varken svullnad eller blåmärken, säger hon och ler.
I dag jobbar Carija som facklig handläggare och går och står inte lika mycket i sitt jobb, men det hade inte varit några som helst problem efter operationen.
– Jag är jättenöjd och jag rekommenderar alla att gå och kolla upp om man har ont, inte sitta hemma och vänta. Det kan gå så illa att det blir en blodpropp, och det vill man ju inte när man kan få hjälp så här smidigt och lätt, säger hon.

Orkar gå länge

Nu tvekar hon inte att åka med när vännerna vill ut och semestra i världen. Hon orkar gå så länge hon vill och promenaderna är lika lätta som innan.
– Det är en sådan lättnad att kunna gå. Det är som att vara född på nytt, säger hon och ler.

Text: Jessika Devert
Bild: Peter HelperinLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...