Annons

Annons

Vanliga fläckar du ALDRIG ska vänta med

Ups, spillde du? Oftast gör det inget, många fläckar kan vänta till senare, men inte alla. Här är exempel på 5 vanliga fläckar som du bör ta hand om direkt för att inte förstöra dina favoritkläder – eller möbler!


fläckborttagning tips

Parfym

Parfym är förrädiskt. Normalt lämnar de inte fläckar direkt, men många parfymer innehåller ingredienser som kan missfärga kläder. Du märker alltså inte fläcken direkt, utan först när det är för sent… Om du råkar få parfym på kläderna är det alltså en bra idé att rengöra plagget direkt. Skölj med kallt vatten innan du slänger plagget i maskinen.

Vattenfast mascara

Visst, vattenfast mascara är otroligt bra när det regnar, men hur noggrann du än är när du tar av det så lämnar sminket fläckar på huvudkudden och dessa fläckar kan vara hopplöst svåra att få bort. Försök skrapa bort det mesta med en kniv, använd därefter fläckborttagare och tvätta sedan sängkläderna direkt.

Vattenringar

Alltid är det någon som glömmer att använda underlägget och sätter sin kaffekopp eller glas direkt på ditt fina träbord och lämnar en ful fläck efter sig. Torka av direkt innan fläcken hinner sätta sig och polera gärna bordet med möbelvax.

Pollen

Pollen ställer inte bara till det för allergiker, det kan också orsaka fläckar som kan vara väldigt svåra att komma tillrätta med. Om du råkar få pollen på dina kläder ska du undvika att försöka damma av det eftersom du då riskerar att massera in det i tyget. Avlägsna istället fläcken genom att snurra tejp runt fingrarna och dutta på området, eller använd dammsugaren för att få bort det.

Läppstift

Läppstiftsfläckar kan vara riktigt svåra att få bort, fläckarna blir svåra eftersom de innehåller både fett och färgpigment. Men med lite tålamod går det att få bukt med även dessa fläckar! Skrapa bort eventuellt överflöd med en kniv för att undvika att gnugga in ytterligare i tyget, använd därefter fläckborttagare och gnugga dig från utsidan av fläcken in mot dess mitt. Tvätta därefter som vanligt i maskin.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Så får du bort envisa fettfläckar på kläder

fettfläckar på kläderLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...