Annons

Annons

Fjärde gången gillt för Daniel Räms – Årets Kock 2013


Årets Kock 2013 Daniel Räms

Bild: Magnus Skoglöf

I fredags tog Daniel Räms emot priset som årets Kock 2013 ur Prins Carl Philips hand på Stockholm Waterfront. Det var första gången som prinsen satt med i juryn och fick smaka på tävlingsrätterna tillsammans med Sveriges kockelit, och han verkade gilla det han blev serverad.
Årets Kock firade 30 år i år och att matlagning har blivit oerhört populärt märker man när man är på en sådan här tillställning. Det var fullsatt i den stora salen och jag träffade många gamla Mästerkockskompisar i minglet.

Annons

Det var fjärde gången gillt för Daniel Räms  och dagens tävlingsuppgifter var att på fem timmar skapa två varmrätter. Den första huvudråvaran var fjällröding. Och Daniel och hans medtävlare hade fått träna och förbereda sig i god tid på en tävlingsrätt.
Den andra tävlingsuppgiften var att skapa en varmrätt utifrån en råvarukorg med huvudråvaran dovhjort. Först på finaldagens morgon fick finalisterna reda på vilka övriga ingredienser som ingick i korgen och vilka förutsättningar de hade.

Årets Kock 2013 Daniel Räms Carl Philip

Bild: Pernilla Elmquist

Daniel lagade i första tävlingsuppgiften Hällristad fjällröding med kallrökta slag serverad med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt Himmelsraften med ansjovis och i den andra Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven svecia. Juryns motivering var:
”Årets Kock firar 30 år av kulinariska visioner och tar steget in i framtiden med en mästare som naturligt, elegant och med varsam teknik lyfter fram råvarornas smaker. En modern smakpalett! ” .

Trenden är tydlig: Enklare rätter, färre råvaror på tallriken och där råvaran får ”tala för sig själv”. Inget krångel helt enkelt.
Silvermedaljen gick till Johan Backeus, Restaurang Lux, Stockholm och bronset till Jesper Bogren, Norda Bar & Grill, Göteborg.

Här kan du se vinnarfilmen!
Hejhej
PernillaLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...