Annons


Allers-Tradgard-loggaFixa en egen nässelodling

Att nässlor är användbara och nyttiga för insekter och fjärilar råder det ingen tvekan om. Så visst är det bra att ha en egen liten odling tillhands. Då kan du även ge dina grönsaker en snabb och helt naturlig behandling om de råkar ut för ohyra.

Mejla
Dela (28)
Pinna

Odla nässlor – så gör du steg för steg

Det är praktiskt att 
ha nära till nässlorna. Plantera dem gärna i en stor korg eller odla dem i en vild hörna där de får breda ut sig.Det gynnar dessutom djurlivet, inte minst insekter och fjärilar. Nässlor trivs soligt och i välgödslad jord.

Naturlig 
bekämpning

Om man plötsligt upptäcker att tomatplantan har fått en koloni av ohyra eller att basilikan börjat krulla ihop sig av bladlöss är nässlor den perfekta boten. Men det gäller att agera snabbt innan de förökat sig ytterligare.

Annons

Gör så här:

  • Klipp en ruska av nässlor och lägg i vatten under natten. Duscha eller vattna lösningen outspädd över hela plantan. Fyll på nytt vatten och upprepa dag två för säkerhets skull.
  • Basilika på kruka kan doppas ner i nässelvattnet med blad och allt. Nässlorna stärker plantan genom att tillföra kisel som gör cellväggarna starka nog att motstå angreppet. Nässelbesprutade grönsaker går bra att äta.

Text och bild: Anette  Brunsell

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...