Annons

Fiskgratäng med räkor och spenat

Bästa fiskgratängen med fiskfilé, räkor, spenat – och så läcker vit gräddsås och potatismos!

Mejla
Dela (77)
Pinna

Fiskgratäng med räkor och spenat – recept.

Recept på en smarrig fiskgratäng med räkor och spenat.

Recept: Fiskgratäng med räkor 
och spenat

4 pers • 1 tim

  • 400 g fiskfilé, t ex fryst torskblock
  • 300 g räkor med skal
  • 60 g färsk spenat
  • ca 5 cm purjolök
  • rapsolja till stekning
  • 1 tsk rivet citronskal
  • mald svartpeppar

Gratängmos

  • 6–8 potatisar, mjölig sort
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 ägg
  • ev ca 1/2 dl grädde
  • salt och nymald vitpeppar

Sås

  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1–2 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar

Garnering

  • ev citronskivor, dill

Missa inte: Väldigt god vardagsgratäng!

Så här gör du:

1. Börja med moset. Skala potatisen och koka den mjuk. Pressa potatisen och blanda den med olja och ägg, späd eventuellt med grädde. Moset ska vara rätt fast. Smaksätt med salt och peppar.

Annons
Gilla Allers på Facebook

2. Sätt ugnen på 200° och gör såsen under tiden som potatisen kokar.

3. Sås: Fräs den hackade löken någon minut i smör i en kastrull. Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt buljong, grädde och låt såsen puttra i ca 10 minuter. Red av med majsstärkelsen, utrörd i 1/2 dl vatten, till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

4. Fräs spenat och purjolök lite lätt i rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.

5. Skala räkorna.

6. Klicka eller spritsa ut moset i kanten på en eldfast form. Lägg hälften av spenatfräset och hälften av räkorna i botten. Lägg på fisken och lägg sedan på resten av spenatfräset och räkorna ovanpå fisken. Häll såsen över. Ställ in i ugnen och grädda tills mos och sås börjar få färg, ca 25 minuter.

7. Garnera eventuellt med dill och citron.

 

Av: Jan-Erik Hagbohm

Bild: Fredrik Ödman

 

Missa inte: Världens godaste makaronigratäng


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...