Annons

Finska EU-förslaget: Sluta ställa om klockan

Att vi ställer om våra klockor två gånger varje år har bevisat hälsoskadliga effekter. Nu vill finnarna ta bort tidsomställningen helt. Problemet är att frågan ligger på EU:s bord och att en studie från 2014 visade att en majoritet av medlemsländerna var nöjda med det nuvarande systemet.

Mejla
Dela (1.54k)
Pinna

Förutom att vi blir trötta leder tidsomställningen också till hjärtproblem och depression. Bild: IBL Bildbyrå

Finland vill sluta ställa om klockan för sommartid

Det är finska Yle som rapporterar om att Finland vill göra sig av med vinter- och sommartid. Men de kan inte genomföra förändringen om inte hela EU ställer upp. Därför kommer man först utreda hur andra medlemsländer ställer sig till ett slopande av tidsomställningen. Man vill också att EU-kommissionen utreder hur sommartid påverkar oss. MåBra har tidigare rapporterat om hur tidsomställningen skadar och direkt kan kopplas till hjärtbesvär och diabetes.

Annons

Ett medborgarinitiativ i Finland för att slopa tidsomställningen samlade i november in över 70 000 underskrifter. Men eftersom man binds av EU-direktiv kan man inte genomföra förändringen på egen hand.

I EU har vi sommartid men stora delar av planeten, exempelvis Island, använder det inte. Bild: IBL Bildbyrå

De flesta ledamöterna i den finska riksdagen var positiva till att ta bort sommartiden, och EU-kommissionen uppger att de kommer ta upp frågan. Kommissionen kan inte ge en tidslinje, men Europaparlamentet kommer i februari rösta för att kommissionen ändrar sommartidsdirektiven.

I Sverige har vi ställt om klockorna till sommartid sen 1980 enligt SVT, men även här finns de som tvivlar på tidsomställningen. 2016 lades fem riksdagsmotioner gällande detta, och 2017 tre.

 

Av: Marcus Alm

Bild: IBL

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Missa inte: 5 minnesknep för övergången till sommartid

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...