Annons

Annons

Filmen om Astrid Lindgren – en kärleksförklaring

Astrid Lindgrens berättelser lever långt efter att författaren har lämnat oss. Nu ska hennes liv bli film med Alba August i huvudrollen. "Min uppgift är att göra henne mänsklig och trovärdig, genom att hitta sprickorna" säger skådespelerskan i ett pressmeddelande.

Mejla
Dela (199)
Pinna

Första bilden från inspelningarna av ”Unga Astrid”. Alba August i rollen som Astrid. Bild: Erik Molberg

Under åren har mängder med filmer spelats in med Astrid Lindgrens böcker som förlaga. Generationer har bänkat sig för att se Pippis äventyr och Ronja Rövardotter bland andra. Men vad var det som formade Astrid Lindgrens värld och gjorde henne unik?

Annons

I filmen ”Unga Astrid” skildras avgörande händelser i hennes liv och val som lade grunden för hennes konstnärskap. Filmen är en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv, manus är skrivet av Kim Fupz Aakeson och Pernille Fischer Christensen som också regisserar.

– Min film om unga Astrid Lindgren är en personlig hyllning till en av Skandinaviens mest inflytelserika konstnärer. En kärleksförklaring till en människa, som med sin själ som insats, valde att spränga sin tids ramar för kön, religion och samhälle, säger Pernille Fischer Christensen i ett pressmeddelande.

”Älskad till det omänskliga”

Inspelningarna av filmen har börjat och filmteamet kommer bland annat att arbeta i Kungälv, Lilla Edet, Borås, Göteborg, Stockholm, Berlin och Altenburg. Rollen som Astrid spelas av Alba August, dotter till skådespelerskan Pernilla och Bille August.

Alba August, 23, har tidigare synts i bland annat Förtroligheten (2013), IRL (2013), Dryads (2015) och under hösten 2016 spelade hon Petra von Kants bittra tårar på Malmö stadsteater. Hon förklarar utmaningen i att porträttera en person som är så älskad.

– Astrid är ju som många andra idoler, älskad till det omänskliga, säger Alba August.

– Det är en utmaning att inte låta kärleken och respekten för henne begränsa min nyfikenhet och kreativitet. Min uppgift är att göra henne mänsklig och trovärdig, genom att hitta sprickorna. Precis som jag, har Astrid kämpat med ångest, självhat och begär, och allt det som hör till ungdomen.

I de andra rollerna återfinns namn som Magnus Krepper, Maria Bonnevie och Björn Gustafsson.

Filmen har premiär 2018

Fakta:

Astrid Lindgren levde mellan 1907 och 2002.

Hennes böcker om bland andra ”Emil i Lönneberga”, ”Karlsson på taket” och ”Pippi Långstrump” har sålts i miljontals exemplar över hela världen. Flera av karaktärerna har dessutom filmatiserats.

Astrid Lindgren blev i unga år ogift mamma till sonen Lars som föddes i Köpenhamn. Lars tillbringade sina första år i en fosterfamilj i Köpenhamn innan Astrid kunde ta hem honom till sig igen. I intervjuer har sonen, enligt Wikipedia, förklarat att Astrid inte var typen som satt still på lekplatsen.

”Hon ville leka själv och jag misstänker att hon tyckte det var minst lika roligt som jag!”

Astrid Lindgren fick senare även dottern Karin som berättat att mamman hittade på Pippi Långstrump som godnatthistoria en gång när dottern var sjuk.

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...