Annons

5 vanliga hudproblem – så lindrar du besvären

Huden är vårt största organ, vårt ansikte utåt, och det är inte roligt när den inte mår bra. Det finns olika hudåkommor som kan drabba oss, mer eller mindre besvärliga. Vissa mår sämre av torr inomhusluft, andra av solljus. Här får du tips på hur du kan lindra och i bästa fall bli kvitt besvären!

Mejla
Dela (24)
Pinna

hud

Solkeratos – uppstår av flitigt solande

Solkeratos är en ytlig hudförändring som beror på att du varit ute i solen för mycket. Den kallas också aktinisk keratos. Symtomen är tunna brunröda fläckar som är upp till en centimeter stora. De brukar sitta i ansiktet, på händernas ovansidor eller på armarna – områden som utsatts för mycket sol. Tunnhåriga kan få hudförändringen i hårbotten. Det brukar varken klia eller göra ont.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Oftast är det ofarligt, men solkeratos bör tas bort eftersom det vid enstaka tillfällen inträffar att dessa hudförändringar utvecklas till hudcancer.

Vem får det?
Mest äldre personer och också om du har ljus hy. Solkeratos brukar komma först när huden har utsatts för sol under många år.

Behandling:
Med hjälp av flytande kväve eller koldioxid kan läkare frysa bort enstaka fläckar, men de kan också skrapas bort. För den som har mycket fläckar finns receptbelagd kräm för att få dem att försvinna. Ibland kan förändringarna behöva opereras bort.
Tänk på att skydda dig om du är mycket ute i solen.

Åldersfläckar – kommer i medelåldern

Åldersfläckar är ofarliga pigmentfläckar som oftast uppträder på delar av huden som varit utsatta för sol. Dessa ytliga ljusbruna eller rödbruna partier på huden bildas oftast i ansiktet, på halsen, axlarna, övre ryggen, handryggen och handlederna.

Vem får det?
Medelålders eller äldre personer. Men fläckarna kan uppträda redan i 30-årsåldern.

Behandling:
Om du tycker att fläckarna är missprydande kan de tas bort med laserbehandling eller ytlig kemisk slipning. Det är en behandling du får bekosta själv. Använd solkräm för att förebygga solskador på huden.
Om fläckarna förändras, börjar blöda eller blir infekterade bör du kontakta vårdcentralen.

Atopiskt eksem – behandlas med mjukgörande

Atopiskt eksem är torra, röda och kliande utslag på huden. Du kan få röda, knottriga, fjällande utslag på händerna, halsen, i ansiktet, knä- eller armvecken.

Vem får det?
Ungefär vart femte barn drabbas, men för de flesta går besvären över under uppväxten.
Som vuxen kan man få tillbaka besvären på händerna, halsen eller i ansiktet, oftast runt munnen, i pannan och i hårbottnen. Orsaken är inte helt klarlagd, men både arv och miljö spelar in.

Behandling:
Smörj regelbundet med mjukgörande kräm. Inflammation i huden hämmas av kortisonkräm, finns både receptfritt och på recept. Undvik sådant som irriterar eller torkar ut eksemet, som att tvätta dig ofta med tvål och vatten. Stress och dammiga miljöer kan också förvärra. Däremot är sol och salta bad i måttliga mängder bra för många.

Rosacea – vanligare hos kvinnor

Rosacea är en vanlig hudåkomma som kommer i skov. Hudförändringarna sitter i pannan, på näsan, kinderna eller hakan. Det sticker eller hettar i huden. Ytliga blodkärl vidgas, huden blir röd, porerna blir grova och talgkörtlar förstoras. Ibland blir man röd och irriterad omkring och i ögonen.

Vem får det?
Sjukdomen är vanligast hos medelålders personer och något fler kvinnor än män får den. Besvären kan utlösas och förvärras av starkt solljus, alkohol, varma drycker, starkt kryddad mat eller stress.

Behandling:
I första hand ska du undvika sådant som du vet ger besvär. Receptfri kräm brukar vara effektiv men bör bara användas när läkare har konstaterat att du har rosacea. Kolla med läkare vilken typ av rosacea du har för att få korrekt behandling. Det finns också receptbelagda krämer. Om de inte hjälper finns antibiotika i tablettform som måste tas under ganska lång tid. Behandlingen kan behöva upprepas. Ytliga blodkärl behandlas med laserteknik.

Perioral dermatit – avstå från smink

Perioral dermatit är släkt med rosacea men mindre vanlig. Inledningsvis uppträder röda fläckar kring munnen, en bit ner på hakan och ut på kinderna. Fläckarna utvecklas till små knottror och små varblåsor bildas i porerna. Huden kan klia, bränna och fjälla lätt. Typiskt är att området närmast kring läpparna är opåverkat. Besvären beror troligtvis på en rubbning i talgkörtlarna. Sjukdomen kan vara svårbehandlad, men läker ofta ut även om det kan ta månader och år, och ger inga ärr.

Vem får det?
Utslagen kommer gärna om du under en längre tid använt starka kortisonkrämer, om huden utsatts för överdriven rengöring eller mycket smink.

Behandling:
Det bästa är att endast tvätta huden med vatten, inte smörja den och inte använda smink. Behandlande kräm samt tabletter med antibiotika kan skrivas ut av läkare.
Avstå från att sola då det gör utslagen värre liksom varma drycker och alkohol.

Källa: 1177 Vårdguiden, huden.se, rosacea.se m fl.
Text: Christel Skeppås Bild: Shutterstock

ANNONS

Fynda i vår webbshop!


Svinhårsborstar 2st
Drömmer du om att få fason på dit torra och frissiga hår, då kommer svinhårsborsten bli din bästa vän. Att investera i en riktigt bra svinhårsborste är klokt, då dessa borstar inte bara reder ut tovor och är skonsammare mot håret än vanliga borstar. De hjälper även hårbotten med blodcirkulation, syresättning och fördelar de naturliga fetterna jämt över hela hårets längd, vilket resulterar i ett mjukt och glansigare hår som växer bättre. Dessa två borstar passar lika bra till kort och tunt hår som till långt och tjockt hår, då de är förstärkta med nylonborst tillsammans med svinhåret. Och den lilla borsten är perfekt att slänga med i handväskan eller på resan!

Gå till shoppen

Moroccanoil hårvårdset
Moroccanoil hårvårdsset. Återfuktande hårvårdsserie från Moroccanoil för hår som är matt, skadat eller färgbehandlat. Återuppbyggande proteiner behandlar håret på djupet. Setet består av återfuktande schampo (250 ml), återfuktande balsam (250 ml), och återfuktande hårmask (75 ml).

Gå till shoppen

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...