Annons

Färsk undersökning: Här är svenskarnas nyårslöften

Nyårslöftenas tid är kommen. Många svenskar planerar att resa mer, träna mer men också stressa mindre 2018, enligt en undersökning från eBeach.se.

Mejla
Dela (4)
Pinna

Jan Malmsjö ringde in det nya året på Skansen 2012. Bild: IBL Bildbyrå

”Ring in det nya och ring ut det gamla i årets första, skälvande minut.”

Ett nytt år innebär en nystart för många och vissa väljer göra det extra tydligt genom att avlägga ett nyårslöfte.

Enligt en undersökning, som online-resebyrån eBeach.se har genomfört, tänkte mer än hälften av de tillfrågade (68 procent), avge ett löfte. Två av tre hade sina nyårslöften klara redan i mitten av december.

Annons

Bland de allra vanligaste löftena fanns att träna mer (23 procent), spara mer pengar (17 procent) samt att gå ner i vikt (17 procent).

Det allra populäraste löftet, enligt undersökningen, var dock att resa mer (31 procent) följt av att stressa mindre (24 procent).

Lyckas med nyårslöften

Vi vet sedan tidigare att träning är ett populärt nyårslöfte.

Enligt en undersökning som Yougov gjorde på uppdrag av Metro 2016 var det vanligaste nyårslöftet, både bland män och kvinnor, att motionera mer.

Bild: IBL Bildbyrå

Det kan dessutom vara en god idé att försöka sig på en livsstilsförändring lagom till det nya året. Enligt psykologen Alexander Rozental vid Stockholms universitet, finns det flera studier som visar att sannolikheten att lyckas ökar just vid den här tiden.

– Efter ett halvår håller 46 procent av de som använt ett nyårslöfte fast vid vad de har lovat, jämfört med fyra procent hos de som bara överväger en förändring. Det finns dock inget magiskt med att det sker just då vid nyårsaftonen, men eftersom det är en så tydlig övergång mellan gammalt och nytt så tar många tillfället i akt, sa han till Metro 2016.

Tips för nyårslöften

Och visst finns det många nyårslöften man ångrar. Eller som i alla fall inte känns fullt lika genomtänkta morgonen den 1 januari jämfört med kvällen den 31 december.

För att lyckas med nyårslöften tipsar sajten obsid.se om att sätta ett SMART mål. Ett mål som är:

  • Specifikt
  • Mätbart
  • Accepterade
  • Realistiskt
  • Tidsbestämt

Om eBeach.se undersökningen:

1 005 svenska resenärer har svarat via en webbenkät.

Läs också: Så håller du nyårslöftet

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...