Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaFärgkombinera din rabatt i gyllene gult

När plantskolorna öppnat för säsongen slår 
det stora perennsuget till. Se till att få med dig gul fägring till din trädgård i år – vackert att kombinera med så mycket! Här bjuder vi på gul inspiration.


Färgkombinera 
med gult – det är 
inte svårt!

Grundreglerna för hur man lyckas få färgharmoni är att följa färgcirkeln. Antingen att man kontrasterar eller håller sig till de färger som ligger nära.
Gult ligger nära grönt, som ju är basen i en trädgård och är alltså en lätt färg att jobba med. Vill man hålla sig till samma toner kan man glida över mot orange och få riktigt fina kombinationer.
Komplementfärgen till gult är lila, som ligger mitt emot i färgcirkeln. En rabatt med milda gula toner och några inslag av heliotrop eller jätteverbena är verkligen tilltalande.

På Malmö Garden Show i fjor hyllades gult i den utställningsträdgård som vann Best in Show och Allers Trädgårds idépris. Flera nyanser av gult i olika kombinationer – hur snyggt som helst, inte minst till svart staket eller plank! Designen stod Fredrik Berggren och Mattias Månsson, Gröna Bladverk samt Anna-Mia Karlsson, Gånarps Lilla Gröna för.

Solbrud, 
Helenium, ’Can Can’

Annons
Gilla Allers på Facebook

Strimmor i orange ger de gula kronbladen extra liv. Knappen går från gult till brunt. Jättefin som snittblomma. Cirka 70 cm hög, blommar i juli–september. Härdighet A.

Gul lejonsvans, 
Phlomis russeliana

Rolig våningsblommande perenn som sticker upp och överraskar. Blommar juni–juli i krämgult, även dekorativ 
som överblommad. Cirka 80 cm hög. Härdighet B.

Gullrisaster, 
Solidago x luteus, ’Lemore’

En söt lägre variant av det så vanliga gullriset. Fint till många andra perenner. Cirka 70 cm hög, blommar i juli–augusti. Härdighet A.

Gul vårrabatt

En vårrabatt med ljuvliga, tacksamma gulltöreln, Euphorbia polychroma, till höger och det ljusgula gräset hässelbrodd, Milium effusum, ‘Aureum’ till vänster. Bakom sträcker hakonegräset, Hakonechloa macra, ‘Aureola’ på sig inför en ny växtsäsong.

Klippstånds, 
Ligularia dentata, ’Desdemona’

En hög tacksam perenn, upp mot 
150 cm, som blommar sent och länge – från juli till september. Fin i bakkanten på rabatten. Härdighet A.

Smörboll, 
Trollius europaeus

Som trevliga små försommarsolar blommar smörbollen i maj–juni. Kräver fukthållande jord. Cirka 60 cm hög. Härdighet A.

Gemsrot/Vårkrage, 
Doronicum orientale

Svår att inte älska när den ibland redan i april börjar blomma och fortsätter översvallande i maj, juni. Cirka 50 cm hög. Härdighet B.

Text Anni Andreasson
Foto Anni Andreasson, 
Eva Malmström

Här hittar du mer inspiration för din trädgård.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...