Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaFakta om mördarsnigeln

Få djur engagerar så mycket som den spanska skogssnigeln, till vardags kallad mördarsnigel.


mordarsnigel-fakta

Mördarsnigel

Namn: Spansk skogssnigel, Arion vulgaris

Längd: 7–16 cm

Föda: Allätare

Ursprung: Okänt, troligtvis sydvästra Frankrike. Inte Iberiska halvön som man tidigare trodde.

De första fynden av mördarsnigel i Sverige gjordes 1975. De kom hit via handelsträdgårdar som importerat växter och jord där snigeln följde med. På liknande vis har de spridits och etablerats långt norrut.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Mördarsnigeln räknas som en invasiv art eftersom den inte har några naturliga fiender, förökar sig effektivt och är en allätare med glupsk aptit.

Mördarsnigeln är hermafrodit; varje exemplar är både hona och hanne och kan dessutom befrukta sig själv. Snigeln sparar sperma och befruktar äggen efter hand som de läggs. Dessa portioneras ut i högar om 20–30 ägg under en längre period. De 3–4 millimeter tjocka äggen är till en början genomskinliga men efter ett tag mjölkvita. De kläcks efter fyra veckor och efter ytterligare fyra veckor är sniglarna könsmogna.

Alla mördarsniglar som lagt sina ägg dör i början av oktober. Bara ungdjuren övervintrar (inte äggen) i 10–20 centimeter djupa övervintringskammare som de grävt ut och stängt till. Där stannar de till nästa vår då temperaturen håller sig över fyra plusgrader.

Kännetecken: Mördarsnigelns övre antenner är enkla ögon som i princip bara kan skilja på mörker och ljus. På de undre antennerna sitter snigelns luktsinne och även en del av smaksinnet – de kan smaka utanför munnen. Krypsulan består av tre fält av muskler som jobbar mot varandra och gör att snigeln kan krypa och gräva. Andningshålet sitter på höger sida av manteln på främre halvan. Munnen sitter nertill på huvudet och är utrustad med en rasptunga som skrapar i sig födan.

Text: Peter Helperin
Bild: ShutterstockLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...