Allers-Tradgard-loggaMIDSOMMAR-FAVORIT

Experten tipsar: Så lyckas du med jordgubbarna

Jordgubbar är det populäraste bäret att äta i Sverige. Varje svensk äter årligen mellan 3 och 4 liter. Här är jordgubbsexperten Anna Bensons bästa råd för att lyckas med jordgubbsodlingen.


Expertens tips: Så fixar du de bästa jordgubbarna

Jordgubbar. Bild: Johan Lygrell

Jordgubbar är svenskarnas absoluta favoritbär.

Och den som vill ha gubbar från eget land kan antingen sätta dem på våren eller på hösten. Tänk också på att plantorna behöver ett avstånd på mellan 30 och 40 centimeter.

Anna Benson, författaren bakom ”Jordgubbsboken”, tycker framförallt att det är viktigt att ge sina jordgubbar massor med kärlek. Här är 5 andra råd för att lyckas med jordgubbsodlingen.

1. Skydda plantorna mot frost

Utsätt inte gubbarna för onödiga kyla. Är det kallt kommer de att frysa. Se därför till att ha ett skydd av fiberduk eller halm.

Läs också: Fruktig cheesecake med jordgubbar och choklad

2. Ge lagom med vatten

Se till att ge jordgubbarna lagom mycket vatten. Jordgubbarna ska inte vara ”törstiga”, men är det för fuktigt riskerar de att ruttna. Lagom är ett bra mått här. Vattna gärna plantorna på morgonen så att de hinner torka under dagen.

3. Håll fåglarna på avstånd

Har du problem med fåglar eller andra skadedjur kan det vara läge att sätta upp en fågelskrämma. Den som har stora problem kan med fördel använda en odlingstunnel för att skydda plantorna.

Jordgubbar. Bild: IBL

4. Extra näring för bättre tillväxt

Växer plantorna dåligt kan det vara bra att ge dem lite extra näring. När du sätter plantorna är det viktigt att jorden nyligen använts för andra krävande grödor. Kolla gärna pH-värdet som helst ska ligga mellan 5,5 och 6,5.

5. Vänta inte för länge

Skörda och ät dina jordgubbar i tid så att de inte blir övermogna.

 

Av: Allas.se

Bild: Johan Lygrell och IBL

 

Läs också: Så får du goda jordgubbar

Jordgubbar Sefyr

Läs mer om:
Laddar...