Annons

Annons

Experten: Pmds ger fler symtom än pms

Att vissa drabbas av svårare pms, premenstruellt dysforiskt syndrom – pmds, tror man hänger ihop med känsligheten för gulkroppshormoner. Överläkare Inger Sundström Poromaa kan berätta mer.

Mejla
Dela (5)
Pinna

Vid pmds, den svårare varianten av pms, ska man ha fem symtom före mens som har en tydlig påverkan på dagliga aktiviteter, relationer och arbetsförmåga. Pms därmot innebär att man har två symtom vid mens som inte påverkar livet.

Här är några av de vanligaste symtomen:

  • Nedstämdhet
  • Irritabilitet
  • Ångest/oro
  • Minskat intresse för dagliga aktiviteter
  • Sömnstörningar
  • Svullnad i kroppen
  • Spänningar i brösten
  • Huvudvärk
Läs mer om pms och pmds på www.pmsforbundet.se. Förbundet arbetar för att öka kunskapen om pms och pmds.

pmds-expertInger Sundström Poromaa är professor och överläkare i obstetrik och gynekologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon kan förklara skillnaden mellan pms och pmds:
– Det är en svårighetsskillnad. Vid pmds ska ha man ha fem symtom före mens som har en tydlig påverkan på dagliga aktiviteter, relationer och arbetsförmåga. Pms-diagnosen innebär att man har två symtom vid mens som inte påverkar livet. De vanligaste symtomen är irritabilitet och depression.

Annons

Vilka drabbas?
– Det finns inga särskilda grupper. De flesta som söker hjälp har i regel fått barn och berättar att det blivit värre efteråt. Troligtvis är det så att den allmänna stressnivån höjs när man får barn och kvinnor märker pmds när det går ut över barnen.

Vad göra om man misstänker pmds?
– Använd en av alla appar eller webbverktyg som finns för att föra dagbok. Då kan du se mönster, om symtomen kommer före menstruation och om du blir helt bra när mensen kommer. Dels för egen del men också för att kunna visa om du söker läkare.

Vilken hjälp finns att få?
– Det mest beprövade och förstahandsvalet är SSRI-preparat, som är antidepressiva läkemedel. De har bäst vetenskapligt stöd. Vissa p-piller sägs hjälpa och även hormonsprutor med hormonet GnRH som hämmar och tar bort gulkroppshormon och östrogen. Det finns sporadiska rapporter på att exempelvis hormonspiraler, progesteronsalvor och p-sprutor fungerar men inget av dessa har vetenskapligt visat sig ha någon effekt.

Vad händer i kroppen vid pmds?
– Vi vet så pass mycket att det är kopplat till gulkroppshormoner som alla kvinnor har före mens. Vi tror att det finns en ökad känslighet för en del kvinnor men varför är svårt att se.

Text: Anna Smedberg
Bild: Akademiska sjukhuset i Uppsala

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...