Annons

Annons

Experten om unika bilderna på Raoul Wallenberg: ”Kommer bli en världsnyhet”

Diplomaten Raoul Wallenberg hann rädda tiotusentals ungerska judar undan förintelsen innan han försvann. Nu har tidigare okända bilder på Wallenberg hittats i SVT:s: arkiv. "Det var en ren slump", säger Wallenbergforskaren Lars Brink.


Raoul Wallenberg leder en skytteövning för hemvärnet i Stockholm 1949. Bild: SVT

Raoul Wallenberg har gått till historien som svensk hjälte under andra världskriget. Under sin korta tid som sändebud i Ungern 1944 hann svensken vara med om att rädda tiotusentals judar undan Förintelsen genom att förse dem med skyddspass. Till mysteriet kring honom hör att Wallenberg tillfångatogs och fördes bort av sovjetiska trupper i januari 1945 för att aldrig synas till igen.

Annons

Raoul Wallenberg dödförklarades 2016 men uppgifterna om när han dog varierar.

Gilla Allers på Facebook

Många har engagerat sig i Wallenbergs öde för att få reda på mer. Bland dem experten Gellert Kovacs.

Och det var Kovacs som identifierade Wallenberg i en filmsnutt som sändes i SVT.

– Jag satt hemma och tittade på Kulturnyheterna när jag plötsligt tyckte mig känna igen lokalen där en skytteövning ägde rum. Hade inte den funnits med på en stillbild av Raoul Wallenberg? Sen såg jag profilen, säger Gellert Kovacs till Kulturnyheterna.

Filmen har legat i SVT:s arkiv i 77 år och upptäcktes av en slump. Bild: SVT

Enda rörliga bilderna

Snutten ingår i ett ungefär 25 sekunder långt klipp som är 77 år gammalt. Eftersom det inte finns några rörliga bilder på Raoul Wallenberg sedan tidigare så är det unikt material.

– Det är de enda rörliga bilderna som hittats hittills. Det kommer att bli en världsnyhet, säger Wallenbergforskaren Lars Brink.

Filmen föreställer Wallenberg i 29-årsåldern när han leder en skytteövning för industriella hemvärnet i Stockholm. Bilderna är tagna i en för ändamålet konstruerad skyttebana under Hötorgshallen.

Wallenberg, som var värnpliktig sergeant, var aktiv hemvärnsinstruktör ända fram till några veckor innan han reste till uppdraget i Budapest sommaren 1944.

Och den militära bakgrunden är värd att väga in i bilden av Wallenberg, menar Lars Brink.

– Det förstärker ju kunskapsbilden av honom. Förutom att han var en bildad diplomat var han sergeant och kunde säkert ryta ifrån mot de tyska SS-soldaterna. Det var ju inte alltid man respekterade diplomatpasset.

Bild från diplomatpasset. Bild: IBL

Systern tagen av filmen

Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren är idag 96 år gammal. Det har gått 73 år sedan hon sist såg sin bror och familjen har aldrig fått klarhet i vad som hände honom.

Hon blir tagen av bilderna.

– Det är så rörande att man blir alldeles… Det är magiskt, säger systern till Kulturnyheterna.

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...