Annons

Annons

Experten: Mitt bästa tips för att komma ihåg lösenorden

Länge har 123456 varit internets vanligaste lösenord. Men det finns all anledning att tänka till både en och två gånger. "Ju mer komplicerat desto bättre", säger Anders Wollner, redaktör på "PC för Alla".


Sedan 2010 firar vi ”lösenordsbytardagen” den 20 januari varje år. Bakom initiativet står tidskiften ”PC för Alla”.

Bild: SPL / IBL Bildbyrå

Vilket lösenord var det jag hade nu igen? Bild: SPL / IBL Bildbyrå

– I dagens samhälle lever vi väldigt mycket på internet och har allt mer känsliga uppgifter. Därför är det också superviktigt att gå igenom sina rutiner och se över sina lösenord, säger  redaktören Anders Wollner.

Annons

Enligt ”PC för Allas” undersökningar slarvar fortfarande 6 av 10 svenskar med sina lösenord. Många använder också alldeles för enkla lösenord som skräckexemplet ”password”.

Gilla Allers på Facebook

– De som hackar har hyfsat avancerande program som går igenom de vanligaste orden på nolltid. Därför bör man ha ett lösenord som är hyfsat långt, vi brukar säga minst tolv tecken, och en blandning av små- och stora bokstäver samt specialtecken som utropstecken. Lösenordet ska inte heller gå att koppla ihop med dig, så använd inte din adress eller telefonummer tillexempel, säger Anders Wollner.

Lösenord på drift

Att skriva upp lösenorden på en lapp är inte heller att rekommendera eftersom det lätt kan hamna i orätta händer.

Men exakt hur vanligt det är att lösenord hackas är förstås svårt att säga. SVT Dold gjorde nyligen ett uppmärksammat reportage om lösenordsstölder. Under nio dagar erbjöd de också sina besökare att kontrollera om just deras lösenord hade hamnat på villovägar.

– Det finns också program ute på nätet som kan säga om ens lösenord är ute på drift, säger Anders Wollner.

Anders Wollner, redaktör på MacWorld, M3, PC för Alla, Studio IDG International Data Group AB.

Anders Wollner, redaktör på MacWorld, M3, PC för Alla, Studio
IDG International Data Group AB.

Använd lösenordshanterare

2017 känns det också som att det krävs lösenord till det mesta. Vi är nog många som gärna återanvänder våra bästa exempel i tid och otid.

Men det finns all anledning att faktiskt tänka till både en och två gånger när det gäller återanvändning av just lösenord.

– Även om du har ett väldigt bra lösenord så är det en grundläggande sak att inte ha samma lösenord. Det kan alltid finnas någon mindre sajt som slarvar med säkerheten och blir hackad. Då har hackaren tillgång till ditt lösenord till andra sajter som du absolut inte vill att någon ska ha tillgång till, säger Anders Wollner.

Men om man nu ska ha ett unikt lösenord överallt. Hur ska man komma ihåg dem?

– Det finns lite olika sätt. Ett är att ha en lösenordhanterare. Kort beskrivet är det en tjänst som lagrar och hanterar alla dina lösenord. Det är jättesmart, då slipper du sitta där med hundraelva olika lösenord. Kruxet är att för att ha så bra säkerhet som möjligt behöver du förstås ett extra säkert lösenord, säger Anders Wollner.

Hur ofta byter du själv lösenord?

– Jag har försökt säkra upp så gott det går och använder lösenordshanterare. Men gemene man behöver ju inte byta lösenord varannan månad direkt. Bara man har bra rutiner så klarar man sig, säger Anders Wollner.

Läs också

Så betalar du säkert på internet

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...