Annons

Experten: Därför får vi bananflugor hemma

Känns det ibland som att bananflugan uppstår ur tomma intet under sommaren och bara blir fler och fler och fler hemma vid fruktkorgen? Du är inte ensam – och det är främst dina vanor som kan minska svärmarna.

Mejla
Dela (65)
Pinna

Två knep: Så blir du av med bananflugor

Den lilla bananflugan finns hela året i vår närhet, men det är när sommarvärmen smyger sig på som vi märker av de irriterade flygfäna som mest. Då blir din fruktkorg, ditt grönsaksfat och din soppåse ett riktigt gottebord. Men det är inte bananerna, tomaterna eller äpplena i sig de vill åt.

Annons

– När det blir tillräckligt varmt ute så jäser skadad frukt och grönt. Bananflugan vill ha alkoholen som uppstår när det jäser, säger Mattias Forshage, biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet.

Gilla Allers på Facebook

Även om den kallas bananfluga gillar den allt som är lika sött som just en banan. Ett glas vin och ett glas saft som har lämnats framme är riktiga höjdare.

Bananflugan, Drosophila melanogaster, lever ibland bara några dagar efter att de har blivit fluga. Bild: Science Photo Library / IBL Bildbyrå

Bananflugan, Drosophila melanogaster, lever ibland bara några dagar efter att de har blivit fluga. Bild: Science Photo Library / IBL Bildbyrå

Men de uppstår såklart inte ur tomma intet som det ibland känns som när flugsvärmen växer i samma takt som glassuget under sommaren. Bananflugan tar sig in i hus och lägenheter den vanliga vägen, men vi bär också själva hem pyttesmå ägg och larver med skadad frukt och grönsaker. De har också en ruskigt snabb förökningstid när de väl är inom hemmets fyra väggar.

– Det går väldigt, väldigt fort. Lite beroende på temperaturen tar det mellan en och två veckor för ägget att bli larv och sedan färdig fluga. Under sin korta livstid, som ibland bara är några dagar som fluga, kan de lägga flera hundra ägg, säger Mattias Forshage.

En skål med vinäger, saft och lite diskmedel är en listig fälla för att få färre bananflugor hemma.

En skål med vinäger, saft eller något sött och lite diskmedel är en listig fälla för att få färre bananflugor hemma.

Det finns inget sätt att helt och hållet bli av med bananflugan, men några enkla ändringar i dina vanor kan i alla fall minimera stora mängder. Mattias Forshages bästa, grundläggande tips är att helt enkelt städa ordentligt, bära ut soporna varje dag och ha skadad frukt och grönt i kylskåpet.

Men det finns också några enkla fällor att gillra.

– Eftersom de gillar vin kan man lämna kvar en vinflaska med en slatt i för att attrahera dem. När de väl flyger in kan de inte hitta ut igen. Man kan också ha en skål framme med vinäger och saft eller något sött som börjar jäsa. Ett par droppar diskmedel bryter ytspänningen och när de sedan kommer dit drunknar de, säger Mattias Forshage, biolog vid Naturhistoriska Riksmuseet.

 

Av: Cecilia Ahle

Bild: IBL

 

Missa inte: 10 sätt att hålla maten säker i sommarvärmen

Det är viktigt att temperaturen är rätt i kylen.


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...