Annons

Eva: Vår annorlunda midsommar blev ett minne för livet

Vi brukade fira midsommar med barnen, men ett år hade de gjort upp andra planer så min man Janne föreslog att vi skulle prova något nytt. Det blev en annorlunda och fantastisk midsommar…

Mejla
Dela (10)
Pinna

Man och kvinna ler mot kameran

En annorlunda midsommar betyder inte en sämre midsommar.

Allers läsare berättar: Att bryta traditionen var bara bra

Janne och jag förälskade oss en sommar och när vi firade vår första midsommar tillsammans året därpå var jag gravid med vårt första barn. Vi fick en dotter, Louise, och sommaren därpå gifte vi oss i ett grönskande högsommarbröllop i mina svärföräldrars trädgård och firade med buffé under bar himmel.

Annons

Under de följande åren fick vi två barn till: Karin och Peter. När några äldre släktingar till mig tyckte att deras hus blivit för stort och svårskött köpte vi det och ägnade mycket tid och omsorg åt att göra det till vårt. Med barnen små, Jannes heltidsjobb på snickeriet och mina påbörjade sjuksköterskestudier var det minst sagt fullt upp. Men allt som vi hade i våra liv under de där åren och de som följde var sådant som vi trivdes riktigt bra med, även jobben. Så det gjorde att vi både orkade och fick energi av vardagen.

Gilla Allers på Facebook

Midsommar blev redan från början en helg som vi förknippade med familjeliv. Det blev tradition att fira med familj, släkt och andra barnfamiljer. De första åren var vi oftast hos svärföräldrarna på midsommarafton. Efter att vi köpt huset hade vi gärna firandet hemma hos oss. Vi hade stor trädgård och genom jobbet hade Janne fått chansen att fynda stora regnskydd och trädgårdstält, vilket som bekant kan behövas när det ska firas midsommar och man vill kunna duka utomhus.
Jag minns när vår äldsta dotter Louise var 15 år och vi hade bjudit in några grannfamiljer. Hon var förtjust i en av grannpojkarna och det var första midsommarfirandet som i någon mån gick i romantikens tecken för något av barnen. Det kom att bli mer av den varan genom åren. Vi fick stifta bekantskap med ett flertal pojk- och flickvänner innan barnen hittade rätt och började bilda sina egna familjer.

Vi var väldigt glada när Louise och hennes fästman valde att gifta sig i vår trädgård. Det blev ett bröllop som påminde om det Janne och jag hade haft nästan trettio år tidigare, men Louise stod brud just på midsommarafton vilket var väldigt charmigt.
Karin har alltid gått sin egen väg och velat göra saker och ting på sitt sätt, så hon och hennes tilltänkta valde att gifta sig vid en ceremoni på ambassaden i Paris, utan några bekanta ansikten alls.
Peter har nu varit förlovad i flera år, men de har inte bråttom med att gifta sig. De har tre söner och de yngsta är tvillingar, så de brukar skämta om att de kan gifta sig när barnen tar studenten.

Jag älskar allt som har med midsommar att göra

För några år sedan blev det ett väldigt annorlunda midsommarfirande för vår del. Ett efter ett berättade barnen att de hade gjort upp andra planer den här gången. Louise och hennes make skulle resa med familjen till hans bror i Skåne, Karin skulle vara utomlands på semester och Peter hade lovat barnen att de skulle följa med gemensamma vänner till en stuga på Västkusten. Det lät som om de alla hade något roligt att se fram emot, men hur skulle det bli för vår del?

Först kunde jag inte hjälpa att bli rätt så besviken. Jag älskar midsommarhelgen och allt som har med den att göra. Vi har så många traditioner kring förberedelser, blommor och björkar och mat. Varje år brukar Janne och jag bjuda på egengjord snaps och vi har testat många recept genom åren. Nu kändes det inte längre lika lockande att lägga tid och energi på en massa förberedelser, men vi fick väl fira med andra släktingar och vänner, och när det kom till kritan skulle säkert det bli väldigt roligt också. Så jag tänkte att vi kunde ha firandet hemma hos oss och började räkna upp namn på dem vi kunde bjuda, men Janne hade plötsligt kommit på andra tankar.

– Varför passar vi inte på att göra något helt annat i år? avbröt han. Något som vi aldrig har gjort förut?
Han lät plötsligt ivrig och jag kunde inte låta bli att le. Men vad tänkte han sig?
– Så länge du inte föreslår grisfest på Kanarieöarna, sa jag. För så vill jag då verkligen inte fira …
Han brast i skratt och försäkrade mig att nej då, något närmare hemmaplan än så kunde vi nog komma på.

Så började han komma med förslag och vi blev sittande där och bollade idéer fram och tillbaka. Kanske en färjetur? Eller en teaterföreställning, eller varför inte en spaweekend? Till slut kom han på det: varför inte resa norröver och få uppleva midnattssolen?
Det var något vi hade pratat om emellanåt, men det hade aldrig blivit av. Ingen av oss hade varit längre norrut än Dalarna, så kanske skulle vi ta chansen nu?
Den här idén gjorde Janne väldigt ivrig och jag får erkänna att jag främst gav med mig för hans skull. Själv hade jag föredragit ett ställe med mindre mygg, men det handlade ju trots allt bara om en kortare resa så myggen fick jag väl stå ut med.
Först blev det ett väldigt letande efter orter och boenden, men till slut bestämde vi oss för att hyra en stuga väster om Kiruna och stanna där i en hel vecka. Det var en lång resa och vi ville hinna se oss omkring. Dessutom bestämde vi oss för att göra några stopp på vägen.

Ännu bättre än vi vågat hoppas

Vi kom till stugan på söndagen före midsommar. Den låg placerad på ett fjäll med vidunderlig utsikt. Bilderna vi sett hade inte gjort platsen rättvisa. Det låg stugor omkring oss i området och det fanns både en livsmedelsbutik och ett matställe en bit nedanför.

Vi tillbringade dagarna med att köra runt i trakten och gå vissa sträckor av en vandringsled i närheten. Myggen var inte ett trevligt inslag, men vi hade garderat oss med allsköns preparat och vistelsen var i övrigt fantastisk.
Eftersom vi varit på plats i så god tid hade vi möjlighet att grunna på hur vi ville fira. På midsommarafton steg vi upp tidigt och åt frukost ute i det milda solskenet. Lunchen blev en midsommarbuffé på matstället nedanför oss och sedan körde vi vidare till bygdens firande. Där blev det majstångsresning och uppvisning av folkdansgille innan alla fick dansa runt stången till fiol- och dragspelsmusik. Det var många äldre och barnfamiljer på plats och en väldigt trevlig stämning. En stor del av eftermiddagen satt vi i skuggan och drack kaffe eller iste, och vid femtiden körde vi tillbaka till stugan. Vi hade blivit bjudna till ett par i en grannstuga på grillning den kvällen och köpte med oss vin och dessert från bygden.

Paret i grannstugan berättade att det var femte gången de firade midsommar där uppe.
Jag kan förstå att de var glada i att återvända. Den kvällen satt vi i midnattssolen, omgivna av fjäll och gröna skogar, och utsikten var helt enkelt bedövande vacker. Jag tror aldrig jag upplevt skönheten i naturen på ett så påtagligt sätt som där uppe.
I år blir det traditionsenlig midsommar med barnen, men både Janne och jag åker gärna tillbaka norrut igen.

/ Eva

Läs också: Karin: Min man bedrog mig under tio års tid


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...