Annons

Eva-Lena, 49: Jag blev beroende av kärlek på nätet

Efter skilsmässan började Eva-Lena söka efter en ny man på nätet. Efter ett tag hade hon blivit medlem på fyra olika dejtingsajter och flydde in i en drömvärld...

Mejla
Dela (21)
Pinna

shutterstock_249397963

Jag blev beroende av att söka män på internet

Eva-Lena, 49 år, bor i ett litet hus utanför Karlstad. I det mysiga vardagsrummet brinner små ljuslyktor och fika står uppdukat. Hon lever ensam, och hade hon för ett år sedan vetat att hon fortfarande inte hittat mannen i sitt liv hade hon fått panik.
Då hungrade hon efter kärlek och var uppslukad av sin ständiga hetsjakt på den rätte.

Annons

Hela tillvaron kretsade kring dejtandet.

Gilla Allers på Facebook

– Men livet innan dess handlade inte alls om det, understryker Eva-Lena.

Gift i många år

Hon var gift i 25 års tid med en man som hon känt sedan tonåren.

– Det var liksom bara vi, något annat var inte att tänka på. Vi var kanske aldrig så där stormkära, men det lunkade på och jag var nöjd med det, säger Eva-Lena.

De hade ett tryggt liv tillsammans – kanske för tryggt. En dag berättade hennes man att han hade träffat en ny kvinna och ville skilja sig. Eva-Lenas värld rasade ihop som ett korthus.

– Jag tvingade ur honom allt om den nya kvinnan, säger hon.

Det visade sig att de hade träffats på hans jobb och nu väntade hon hans barn.

– Det var så fult gjort! Trots flera inseminationsförsök hade vårt äktenskap förblivit barnlöst, och nu gick han och träffade första bästa och de blev gravida direkt.

Läs också: Mitt äktenskap var som en skräckfilm

Hämndlysten

Efter någon tid bestämde Eva-Lena sig för att försöka träffa en ny man, helst någon med pengar så att hennes exman blev riktigt avundsjuk.

– Jag var fylld av hämndlystnad och ville minsann visa att jag också kunde träffa en ny, så jag började gå ut och dansa med mina arbetskamrater. Men inte gav det något.

Som gift hade Eva-Lena sneglat på dejting på nätet, men avfärdat det som patetiskt. Nu blev hennes inställning en annan.

– Jag minns fortfarande kvällen då jag la upp min profil med bild på en dejtingsajt. Jag var väldigt spänd på om jag skulle få några svar. Och det fick jag, och inte var det några prinsar på vita springare direkt. Jag träffade ett par män, men gav upp efter första dejten, säger hon med en suck.

Eva-Lena svarade själv på flera anrop, men de flesta svarade inte tillbaka, även om hon såg att de kikat på hennes profil.

– Det var verkligen som att bjuda ut sig själv, stå naken och undra om någon ville vara med mig. Det var hemskt, säger hon tyst.

Många dejter

Trots nederlagen och känslan av att inte duga lät sig inte Eva-Lena nedslås. Hon beskriver sig själv som målmedveten och väldigt envis, och hon blev medlem på flera dejtingsajter. Nu började det hända saker.

– Jag dejtade säkert tre män i månaden och ibland fick jag åka långt för att träffa dem. Vissa var riktigt trevliga och ett par inledde jag relationer med. En for jag på semester med, men sedan fick han kalla fötter och försvann.

Läs också: Jag började nätdejta efter 50

Hade kontrollen

Fram till nu kände Eva-Lena att det var hon som valde och hade kontroll. Men så började hon uppleva att hon blev lurad. Männen skrev så väl om sig själva och visade bilder på hur snygga och aktiva de var.

– När vi väl träffades visade det sig att de både var äldre och inte alls så roliga som de gett sken av. Dessutom träffade de andra samtidigt som de dejtade mig – det kändes så kränkande. Många var bara intresserade av sex och ställde de mest vulgära frågor när vi chattade. Dem träffade jag förstås inte. Jag ledsnade på alltihop och gav mig ut på dansgolven igen.

Men där var det samma visa som tidigare och bara efter någon månad var Eva-Lena tillbaka på dejtingsajterna. Hon blev snart helt uppslukad igen.

– Jag kunde inte tänka på något annat. Det var fruktansvärt ansträngande att vara så besatt.

Ville bli kär

Varje gång Eva-Lena hade haft en trevlig konversation med någon åkte kärleksbarometern i höjden.

– Jag hoppades att det denna gång skulle vara någon som jag kunde få bli kär i. Men efter varje träff så föll jag som ett snöskred, jag som bara längtade efter att bli trygg och hel, säger hon.

Läs också: Jag trodde att vår kärlek var död, men så hände något som förändrade allt!

Eva-Lenas självförtroende hade fått sig stora törnar. och vartefter som månaderna gick kände hon att hon inte dög någonting till. Vad hade hon att erbjuda en man egentligen?

Ändå blev dejtingsajterna hennes lösa klippa som hon höll fast vid.

– Jag var rätt så ensam på den tiden; de flesta av mina väninnor hade familj och att prata med någon om detta gick inte. Jag höll mitt dejtande för mig själv. Så på sätt och vis blev dejtingsajterna som en vän att logga in på och få lite konstlad gemenskap.

Många bollar i luften

Eva-Lena var medlem på fyra olika sajter och hon chattade hej vilt.

– Jag kunde chatta med tio män samtidigt, men kände mig egentligen inte intresserad av någon. Jag kände att ingen dög. och det beror förstås på att jag var livrädd för att inte duga själv – och i förlängningen, för att bli övergiven igen. Men det förstod jag inte då.

Eva-Lena kände det som att något tagit över henne. Hon försökte se sig själv utifrån och började hitta ett mönster i sitt beteende. Hon upptäckte att hon, så snart hon kände sig stressad, ensam eller orolig, gick ut på nätet.

– Jag flydde helt enkelt till en värld som i många stycken var påhittad. Jag började tacka nej till aktiviteter och isolerade mig med dejtingsajterna som enda sällskap på helgerna. Jag drömde romantiska drömmar där jag blev en annan än den jag egentligen var, säger hon lite generat.

Läs också: Det tog mig 50 år att lämna min man

Hon tyckte att hon bara drog till sig dysfunktionella män.

– Jag fick svar av sexmissbrukare och sådana som stalkade mig på sms och telefon. Men mitt hopp var vid den tiden lika starkt och envist som en röd räv, så jag fortsatte enträget.

Det finns stora dejtingsajter som säger att över 50 procent hittar sin stora kärlek hos dem.

– I dag tror jag att det är ren lögn. Vad det i stället handlar om är att de tjänar massor av pengar i medlemsavgifter, och gratissajterna tjänar multum på annonsörerna, säger hon övertygat.

Behövde förändring

Eva-Lena kände sig helt slut efter att ha hoppats, dejtat och blivit besviken under flera års tid.

– Jag hade ständig huvudvärk och kände mig väldigt osäker på det mesta. Så jag beslutade mig för att börja trappa ner.

Hon kände att hon måste göra något mer för att förändra sig själv och insåg att dejtandet var ett sätt att döva sig själv och som tog henne allt längre bort från det hon egentligen ville.

Läs också: Min man levde dubbelliv

– Jag satte ihop en lista på grejer som jag kunde tänka mig att göra på egen hand: allt från besök på museum till att gå på bio. Plus att jag listade vad jag skulle kunna tänka mig att börja med för slags hobby. Resultatet av det blev att jag började en kurs i akvarellmåleri. Jag minns fortfarande hur glad jag kände mig då jag gick till kursen första gången. Äntligen något som jag ville göra bara för mig själv! Jag hade verkligen lagt om kursen.

Ville förstå

Nu är det några år sedan som hon var ute på dejtingsajterna och hon har fortfarande inte träffat någon.

– Under en period gick jag i terapi för att förstå min hämndlystnad på mitt ex och varför jag varit så besatt av dejtingsajterna. Jag tror att jag förstår det nu, min man svek mig verkligen mycket hårt. Därför ville jag hämnas. Och att jag blev beroende av dejtingen har förstås att göra med att jag nog i grunden har svårt för närhet och blev helt besatt av att få bekräftelse, för jag kunde inte bekräfta mig själv.

Läs också: Min man slutade älska mig när jag blev smal

Livet på egen hand känns fint för henne nu. Även om hon säger att hon inte har något emot att träffa en man för att känna samhörighet och kunna göra saker tillsammans med.

– Han kommer när han kommer, och jag tror att chansen till ett fint förhållande är mycket större för mig nu när jag har accepterat mig själv så mycket mer.

Hon är lycklig över att hennes målmedvetenhet kan föra henne mot mer självvänliga mål.

Text: Kicki Biärsjö
Bild: Shutterstock

Läs också

Min fine vän på Facebook var en iskall bedragare!

facebook

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...