Annons

Annons

Estee Weng direksänder matlagningskurs hemma från köket i Skelleftehamn

Estee Weng flyttade från Singapore till lilla Skelleftehamn och når hela världen med sitt matlagningsprogram som hon sänder via Youtube och Facebook. Hon har tittare ända borta i USA och i Asien!


136261_Allers_matlagning_9

Estee Weng livestreamar sina kokkonster över hela världen

Grönsakerna fräser i stekpannan och smartphonen är riggad på sitt stativ. Estee Weng, 49, pratar och skojar otvunget rakt in i kameran. Ibland vänder hon mobilen mot spisen för att tittarna ska se de olika stegen i matlagningen.

Annons

Ju längre tid sändningen pågår, desto fler blir tittarna och kommentarsfältet fylls med glada tillrop och frågor. Det är som om ett stort kompisgäng har samlats till en stor fest.

Hela världen ser

Bredvid Estee, hemma i köket i Skelleftehamn i Västerbotten, står 18-åriga dottern Nelina. Hon assisterar sin mamma och får emellanåt också säga några ord till följarna när mamma livestreamar sin matlagningskurs över världen.

Gilla Allers på Facebook

– Hello and welcome. Hej på er alla, jag heter Estee och med mig i dag har jag min dotter Nelina…

Koreansk fish cake à la Estee.

Koreansk fish cake à la Estee.

Varje dag när klockan slår tre på eftermiddagen är Estee redo. Råvarorna ligger färdiga i skålar och allt är riggat för direktsändning. Estee trivs i rollen som programledare och kock.

Karin Laserow: Livet är som en spann vatten!

Hon växte upp i den myllrande storstaden Singapore. Kärleken tog henne till lilla Skelleftehamn där hon nu möter världen i sitt lilla kök, tack vare sitt stora matlagningsintresse.

– Haha, ja, så kan man säga. Jag har alltid gillat att laga mat och växte upp i en familj där många kulturer möttes, säger Estee och berättar att hennes morfar hade flera fruar och de var från Kina, Thailand, Singapore och Malaysia.

Estee filmar så att tittarna ska se de olika stegen i matlagningen.

Estee filmar så att tittarna ska se de olika stegen i matlagningen.

Intresse för olika matkulturer

Totalt hade morfar 40 barn med de olika fruarna och det var inte alltid så lätt för alla att hålla sams. Alla bodde tillsammans i ett stort hus, där kök och matsal var gemensamma.

Estees pappa dog när hon var liten och hennes mamma jobbade och slet för att få ihop tillvaron för sig själv och de fem barnen.

Läs också: Grönsaksfest i skördetid – 3 fina dukningstips

Under några år bodde de hos morfar och de fyra fruarna, och det var där Estees intresse för olika matkulturer väcktes.

– Fruarna turades om att laga mat åt alla och jag stod på en pall och tittade nyfiket på när middagen tillagades. Redan då väcktes mitt intresse för matlagning och jag lärde mig mycket om flera kulturers kokkonst, säger Estee.

Lade upp en egen kanal på Youtube

Hon berättar entusiastiskt att idén att filma matlagningen har sin upprinnelse i att hon vill föra vidare kunskapen om asiatisk kokkonst till sin dotter Nelina.

– Hon ska ju snart flytta hemifrån och jag tänkte att hon kunde ha nytta av filmerna, som jag la upp på en egen Youtubekanal till en början, säger Estee.

Läs också: Markus Aujalay: De sista två minuterna av matlagningen är viktigast!

Nelina ler och nickar och säger att hon tycker att mammas filmer är jättebra. Hon kommer att ha användning för kunskapen i framtiden.

Dessutom är hon glad att mamma har hittat ett intresse som hon brinner för.

– Mamma älskar verkligen att laga mat och att livestreama matlagningen. Det är jättekul, plus att jag får äta jättegod mat varje dag, skrattar Nelina som går andra året på det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och siktar på att flytta hemifrån när hon har tagit studenten.

Läs också: 10 råvaror kocken alltid har hemma

Tusentals tittare

Estees matlagningsprogram lockade snabbt allt fler följare och nu har hon flera tusen tittare från hela världen. Medan Estee rör i grytorna får de ta del av hennes berättelser om livet i Sverige.

– I Asien, som har stora miljöproblem, har de en hel del att lära av hur vi i Sverige tar hand om våra avfall, hur vi sopsorterar och återvinner. Det är ett återkommande tema i mina program, säger Estee och berättar att hon vill föra vidare det hon lär sig i Sverige.

Läs också: Dessertmästaren Joel Lindqvist lär dig göra godsaker!

Sedan några år tillbaka lever Estee ensam med Nelina, efter att hon och Nelinas pappa Mattias separerat. Det var tack vare honom som hon flyttade till Sverige.

Träffades i Singapore

Paret träffades på en nattklubb när han jobbade i Singapore. Till en början hade Estee och Mattias planer på att bygga upp sin tillvaro i Asien, men under graviditeten drabbades Estee av svår astma och hennes doktor rådde henne att lämna storstadens avgaser och dåliga luft.

– När vi landade i Skellefteå för 20 år sedan var det vinter och nästan 30 minusgrader. Jag hade aldrig sett snö! Det var magiskt, som att landa på en annan planet. Men kallt. Min underbara svärmor och svärfar lånade ut en skoteroverall till mig, minns Estee.

Estee filmar så att tittarna ska se de olika stegen i matlagningen. – Det är jättekul och jag får äta jättegod mat varje dag, säger Nelina om mamma Estees matlagningsprogram.

– Det är jättekul och jag får äta jättegod mat varje dag, säger Nelina om mamma Estees matlagningsprogram.

Fascinerande stillhet

Hon fascinerades av lugnet. När de åkte genom centralorten på kvällen såg de knappt en enda människa och kontrasten till Singapore var enorm.

– Jag trivdes från första stund. Jag älskade stillheten, här kunde jag höra min egen andning. I Singapore hördes ständigt trafikens brus, fastän vi bodde på 16:e våningen. Här hamnade jag dessutom i en underbar familj. Min svärfar var nog den snällaste människa jag någonsin träffat.

Läs också: Zebbes dröm om en kryssning gick i uppfyllelse

Estee ville snabbt komma in i det svenska samhället och efter några månaders kurs i svenska för invandrare gav hon sig ut i arbetslivet. Estee har bland annat jobbat på restaurang, drivit eget scrapbookingföretag och jobbat inom hemtjänsten.

– Jag älskade att jobba med gamla människor, men min rygg tog stryk, säger Estee som just nu går en starta eget-kurs och hoppas att i framtiden i någon form kunna livnära sig på sin matlagning.

Sushi favoriten

Estees egen favoriträtt är sushi, och även om maträtterna hon tillagar är asiatiska, så älskar hon de fräscha, svenska råvarorna.

– Dessutom är det viktigt att använda råvaror som tittarna känner igen. En tumregel är också att alla ska ha råd med maten jag tillagar. Jag vill bjuda på prisvärd mat som tar max 30 minuter att fixa, säger Estee.

Läs också: Tänk om jag haft Pippis mod!

Flest tittare har hon i USA och Asien. Tittare som hon älskar att skoja med. När Estee kommer igång är det ingen hejd på henne.

– Men jag säger inte vad jag tror att tittarna vill höra. Jag berättar det jag själv har lust att säga och följarna verkar gilla min spontanitet, säger Estee och fyrar av ännu ett smittande leende.

Följ Estee: På YouTube och på Facebook

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Petra Älvstrand

Save

Save

Save

SaveLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...