Annons

Annons

Enkla testet kan avslöja om du ligger i riskzonen för Alzheimers

Små lila 3D-figurer kan vara viktiga för att ta reda på om du riskerar att drabbas av Alzheimers sjukdom i framtiden. 


Personer som har svårt att se vilken av de fyra figurerna som sticker ut, som på engelska kallas för Greebles, kan ligga i riskzonen för att drabbas av demenssjukdomen Alzheimers i framtiden. Det menar forskare vid universitetet i Louisville, i Kentucky, USA.

Annons

I en studie ombads deltagarna att välja vilken av fyra figurer (Greebles) eller ansikten som skiljer sig från de andra. Forskarna upptäckte att de deltagare som genetiskt sett ligger i riskzonen för Alzheimers har svårare än andra att upptäcka subtila skillnader i figurerna.

Gilla Allers på Facebook

(Facit finns längst ner i artikeln)

Ser du vilken figur som inte ser ut som de andra?

Testet: Vilken av figurerna ovan ser annorlunda ut från de andra? MICHAEL J TARR CENTRE FOR THE NEURAL BASIS OF COGNITION AND DEPARTMENT OF PSYCHOLOGY CARNEGIE MELLON UNIVERSITY

Källa: Netdoctor

– De flesta har aldrig sett en greeble och dessa greebles är ganska lika, de är helt klart de svåraste objekten att hitta skillnader i. Genom att använda denna uppgift upptäckte vi att det fanns en tydlig skillnad mellan de som ligger i riskzonen för sjukdomen och de som var i kontrollgrupperna. Båda grupperna klarade sig bättre efter med övning, men resultatmässigt så hamnade riskgrupperna efter kontrollgruppen genom hela processen, säger Emily Mason, doktor i Neurologisk kirurgi vid universitet i Louisville.

Forskargruppen vill nu se fler studier kring personerna i riskgruppen, i fall de verkligen utvecklar Alzheimers i framtiden.

– Det bästa vi kan göra är att låta folk göra dessa tester när de är i 40- eller 50-årsåldern och sedan följa dem i de kommande 10-20 åren för att undersöka vem som utvecklar sjukdomen och vilka som inte gör det, säger Emily Mason.

 

Facit: Nummer 4 är den Greeble som inte ser ut som de andra, dess ”horn” och ”armar” ser lite annorlunda ut än de tre andra.

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...