Annons

Inkokt lax till julbordet

Lättlagad inkokt lax med fräsch smak av apelsin, lök och lagerblad. Ett enkelt recept som alla kan laga och som passar perfekt på ett julbord! Gör den i förväg så får du tid över till annat.

Mejla
Dela (13)
Pinna

Julbordets godaste lax är enkelt inkokt och har smak av lök och apelsin.

Enkel inkokt lax med citrus – recept

• 6 pers • 40 min

600 g lax utan skinn
2 apelsiner
1 rödlök
1 gul lök
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit, 12 %
1 tsk salt
5 lagerblad
5 kryddpepparkorn

Annons

1. Skär laxen i ca 3×3 cm stora bitar. Riv apelsinskalen fint på ett zestjärn och skär ut filéer av apelsinköttet. Pressa ur ev saft från det du skär bort. Lägg i en form med kant, ca 25x20x7 cm, med plats för både lax, apelsin och den heta lagen som ska hällas över.
2. Skala och skiva löken. Lägg löken i en kastrull med vatten, socker, ättika, salt och kryddor. Låt koka upp och sjuda några minuter.
3. Häll den heta lagen över laxen direkt, lyft på laxbitarna något så att 
lagen kommer in under. Täck med aluminium-
folie och låt svalna i rumstemperatur. Låt sedan stå i kylen minst 1 dygn före servering.
4. Vid servering: Ta ut ur kylen i god tid före servering och servera rumstempererad.

Recept: Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...