Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaEn trädgård full av bygg- och skaparglädje

Med åtta sittplatser och många rum har Per och Marina Grönberg skapat en spännande trädgård. Helt utan gräsmatta och full med idéer. Ständigt är det nya projekt på gång.


8
Visa bildspel
/
...
Visa mer

 

Vi åker aldrig bort på sommaren – då vill vi njuta här hemma

Här bor

Marina och Per Grönberg
Var: Klippan
Trädgårdens storlek: 650 kvm
Bästa med trädgården: Alla sittplatserna.
Nästa projekt: Ett spa på andra våningen med utsikt över trädgården, och en stor balkong.
Bästa tipset: Använd gärna begagnat material och ha tålamod, ibland tar det tid att hitta något som passar.
Roligast: Den nya bakugnen.

Annons
Gilla Allers på Facebook
Per Grönbergs trädgård i Klippan

Kyrkkaffe. Marina och Per Grönberg fikar gärna i sitt växthus som är inspirerat av gamla kyrkoruiner.

För ett par år sedan skänkte han gräsklipparen till grannen. Per Grönberg berättar och skrattar.

– Vi har helt enkelt inte plats för gräsmatta!

Redan tidigt på året fylls fönsterbrädorna inomhus till brädden av frösådder för att få trädgården att blomma hela säsongen. På försommaren är stilen mer engelsk med penséer och hortensior. Under högsommaren förvandlas trädgården till ett litet Provence när solrosor, lavendel, oleander och bougainvillea blommar. Och i augusti prunkar det som allra mest. Men det gäller att ha tid att njuta.

– Det här är vårt paradis. Under sommaren reser vi aldrig bort, då njuter vi bara hemma i trädgården.
Därför finns det åtta sköna sittplatser på olika ställen i trädgården. Oavsett väder finns det alltid någon som är perfekt.

Per Grönbergs trädgård i Klippan

Täta häckar delar av och gör trädgården mer spännande. Idegran, singel, vatten och japanska lönnar i skön harmoni.

Att det inte finns plats för någon traditionell gräsmatta förstår man efter att ha kikat in bakom de höga häckarna. För Per Grönberg i skånska Klippan är en man som älskar att skapa och bygga. De senaste åren har projekten blivit allt fler. Efter den tio meter långa murgrönetunneln kom först dammen, sedan bäcken, lilla vattenfallet, uteplats med trädäck, vedboden med grästak, de upphöjda odlingsbäddarna, köksträdgården och allra senast det ståtliga växthuset, som ser ut att vara byggt av resterna från en gammal kyrka.

– Det började med att min fru Marina ville ha ett växthus. Vi är båda förtjusta i den engelska stilen med murade socklar. Men när vi tittade på utbudet tänkte jag: ”Det där kan jag bygga själv”.

Då insåg jag förstås inte hur mycket jobb det skulle bli, men resultatet blev underbart

Men projektet växte när paret ville skapa illusionen av en kyrkoruin.

– Då insåg jag förstås inte hur mycket jobb det skulle bli, men resultatet blev underbart, säger han och öppnar de vackra dörrarna till det fem meter höga växthuset.

Faktum är att det stora glashuset på 35 kvadratmeter har två våningar. På översta våningen trivs chilin och katterna allra bäst. Det är varmt och utsikten är fin. På bottenvåningen finns en vacker sittgrupp från 1800-talets Paris, intill en klassisk Husqvarnaspis som kan värma upp växthuset när det är riktigt kallt.

– För ett par år sedan var vi med i Trädgårdsrundan och responsen vi fick var fantastisk. Jag tror att vi har inspirerat många att sätta i gång egna projekt.

Glasrutorna kommer från ett rivet växthus i Varalöv, spiraltrappan från en bonde i Svalöv, gammalt tegel från ett rivningshus, höga gjutjärnsstaket från en bank i Malmö, gjutjärnsspisen är från förra seklets början och den vackra sittgruppen från 1800-talet har stått på ett franskt kafé.

– Mitt bästa tips är att låta projekten ta tid. Vi har valt att bara använda återvunnet material. Ibland får man leta länge efter det man behöver, men plötsligt hittar man rätt. Vi har fyndat det mesta på Blocket.

Jag tror att vi har inspirerat många att sätta i gång egna projekt

Just när man tror att projekten är slut, i brist på utrymme, berättar Per om det senaste.

– Jag har precis byggt klart en riktig vedeldad ugn. Visserligen naggar den köksträdgården i kanten, men det har blivit mycket bra. Vi har provbakat både bröd och pizzor som smakar fantastiskt. Till våren säger vi till alla grannar att komma med sina färdigjästa bröd när ugnen är uppvärmd. Sedan ska vi baka, dricka kaffe och äta nybakat bröd tillsammans. Plötsligt får vi lite sydeuropeisk gemenskap här.
Text: Monica Ljungberg  Foto: Arvi Kaaman

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...