Annons

Annons

En glimt av (någon annans) semester…

Jag var lördagstrött, hade knappt börjat dricka morgonkaffet trots att förmiddagen var en bit gången. Det fanns inga större utsikter för att dagen skulle innehålla en massa spännande saker. Lite ärenden bara.


Illustration: Victoria Plantin

Då plötsligt hände något utanför köksfönstret. Här kan vi ibland få se de mest häpnadsväckande saker. Som till exempel en häger som flyger förbi mitt i bostadsområdet.
Nu var det dock en äldre man i sina bästa år som spatserade förbi. Och som antagligen skulle ut och flyga. I alla fall var han helt rätt klädd för det.
I min fantasi målade jag upp vad han hade för planer och delgav sonen och maken ett helt scenario för vad som skulle ske.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Det var försommar och lagom varmt svenskt väder ute. Jag hade aldrig sett mannen förut, undrade om han var nyinflyttad eller hälsade på. Han gick nu mot parkeringen mittemot vårt hus.
Han bar strumpor och sandaler, kortärmad skjorta och svala byxor. Sådana som slutar på vaden och är tillräckligt varma när det är kallt ute men ändå tunna nog när det är varmt.
Jag förklarade för sonen och maken att mannen nog skulle få uppleva mer än en sorts väder på samma dag, av kläderna att döma. Jag var säker på att han skulle på charter!
Väl framme skulle han slänga av sig strumporna och genast vara helt rätt klädd för varma vindar. Han hade förberett sig väl. Säkert hade han solhatten någonstans.
Den stora resväskan som mannen drog efter sig till parkeringen vid vårt hus, styrkte min historia. Det var förstås bara spekulationer.

Det förbryllade mig att jag inte kände igen honom. Jag kom på en förklaring:
Han hade säkert övernattat här hos sin son eller dotter för att komma närmare flygplatsen på morgonen.
Eller så hade han kommit först på morgonen för att hämta upp resten av semesterfirarna innan det var dags att resa.
Jag överlade med mig själv en stund och kom fram till att det sistnämnda var det troligaste.
Jag hade sett att han hade en resväska i bagaget sedan tidigare. Stor nog att rymma sommarkläder till både honom … och hans fru.
Hon hade inte visat sig ännu, men jag var säker på att hon fanns med i bilden och att hon inte var långt borta.
Min familj skakade på huvudet åt mina teorier. Men jag hade inte fel.

Snart kom det ut en äldre kvinna till bilen. Det måste vara hustrun. Hon hade sällskap av en flicka i skolåldern. Antagligen deras barnbarn.
Flickans klänning gav ytterligare näring till mina teorier om att de skulle resa på charter.
Samtidigt ställde situationen mig inför nya frågor: Skulle de åka på egen hand med barnbarnet?
Jag hann inte mer än att fundera förrän det kom ut en kvinna som jag kände igen lite grann. Det var flickans mamma och hon skulle med.
Bilen var nu fulltalig och rullade i väg så fort mamman hade satt sig och alla väskorna var på plats.
Det var verkligen en systematisk avfärd. Inget spring fram och tillbaka. Inget kvarglömt på parkeringen. En sådan planerad avresa som jag alltid eftersträvar men inte alltid lyckas med.

Jag gjorde ett tappert försök när vi skulle resa till Rhodos första gången och barnen var små. Vi startade jättetidigt och allt måste förberedas i detalj kvällen före.
Barnen tvingades i det närmaste att lägga sig färdigklädda så att jag bara skulle kunna bära ut dem i bilen på morgonen. Dotterns hår var hårdflätat så att det skulle hålla hela resvägen.
Möjligen fick de sova med strumpor men absolut inte med skor. Det hävdar barnen i dag att de fick göra. Det är inte sant, de har bara livlig fantasi.
Jag antar att jag får skylla mig själv att de har gjort en höna av en fjäder. Brukar ju uppmuntra dem till att berätta historier.
Med sådana semestermorgnar i minnet var jag ändå ganska nöjd med att sitta på terrassen därhemma. Jag hade fått känna lite semesterstämning när familjen i grannskapet gav sig av.
Solen värmde och jag blundade och låtsades att jag befann mig i Torremolinos. Jag var i Spanien men utan stressen som det hade inneburit att ta sig dit …

Text: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...