Annons

Annons

En dag på…korvkurs!

Mejla
Dela (0)
Pinna

Mitt förhållande till korv är en lång kärlekshistoria. Jag gillar faktiskt allt från Partajgrillare till gryniga, handgjorda isterband och eftersom korv är en stor trend just nu tog jag chansen att gå en korvkurs på restaurang Allé  för att lära mig mera.

Annons

Vi var tolv korvsugna matlagare som samlades hos Eva Thuresson och köksmästare Jesper Dahl för att lära oss allt om korvens mysterium.

Efter en mysig frukost med smått och gott från köket, fick vi en snabbkurs i hur man styckar en gris. Här handlar det om fina råvaror och inte en enda liten tillsats.

Gilla Allers på Facebook

Jesper Dahl, som arbetat många år i köket hos min mentor i Mästerkocken, Leif Mannerström, visade oss hur vi skulle få ut fint kött från benen på den lilla grisen där på bordet.

Sedan delade Eva in oss i grupper om tre som fick i uppgift att blanda korvsmetar av fläsk, kyckling och kalv. Jag, Marianne och Karin tog oss an fläskkorv med äppelchutney. Vi skulle göra två smaksättningar, den ena blev efter Evas recept och sedan gjorde vi en chilikorv med chili, ingefära, koriander och äpple.

Fläskköttet fick vi själva stycka från de grisben som var kvar och för att utmana mig själv, gav jag mig på ett framben. Det var inte lätt. Hur sjutton ska man veta hur benen går… Som tur var skulle vi mala köttet till färs och inte servera fina styckade grisdelar, för mitt köttstycke såg i stort sätt malet ut redan innan det hamnade i köttkvarnen.
Vi blandade kryddor och färs och fick till två smetar, men när vi sedan skulle ge oss på korvstoppningen, var det sannerligen inte så lätt som man kan tro.

Vi använde fårfjälster (tarmar) till chilikorven och grisfjälster till fläskkorven. Sedan skulle man ”kasta” ner köttsmeten i maskinen för att undvika att det kom in luft i smeten. När Marianne sedan började veva ut smeten och jag tog emot, var smeten väldigt vattnig och lös och luftbubblorna hopade sig och vi fick picka på ordentligt för att få bort luften.


Efter kokning och stekning, hade i alla fall hela glada korvgänget skapat mängder av hemgjorda korvar med olika kryddningar och kött och de flesta blev riktigt goda. Det var en riktigt kul dag i köket på Allé och nu är jag redo att använda den gamla Husqvarnakvarnen som jag hittade på loppis för en femtiolapp förra sommaren och kommer göra korv i långa banor.

På min blogg hittar du mer om korvdagen och receptet på vår chilikorv

Är du sugen på en korvkurs, håller Eva ännu en kurs den 20 april. Kursen kostar 850 kr och du kontaktar Restaurang Allé här

Foto Peter Erlandsson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...