Annons

Annons

Emma och André förlorade en dotter


Emma och Andre förlorade en dotter RS-virusTilda finns alltid med oss men ibland stänger vi av känslorna för att orka

Tilda hade just blivit utskriven från avdelningen för för tidigt födda barn. Äntligen skulle hela familjen få vara tillsammans. Men lyckan blev inte långvarig. Tilda drabbades av RS-virus, som hennes lilla kropp inte klarade av att bekämpa.
– Kan jag hindra ett enda barn från att bli sjukt genom att berätta vår historia så vill jag göra det, säger mamma Emma.     

Annons
Gilla Allers på Facebook

Hemma hos familjen Adbro i skånska Ängelholm har ettårige Milo precis vaknat från sin tupplur. Mamma Emma hämtar honom och gosar med honom i knät, och Milo skrattar av förtjusning. Storasyster Nova, 3 år, är på dagis.
– Det är inte alltid så lätt att hitta studietid med den här lille hemma, men samtidigt vill jag bli klar med min utbildning, säger 26-åriga Emma som läser till förskollärare samtidigt som hon är mammaledig.
Nova var bara några månader gammal när Emma blev gravid igen, men både hon och sambon André Henrysson, 33, såg fram emot tillökningen och graviditeten flöt på helt normalt. Men när Emma var i femte månaden kände hon att det var något som inte stämde och hon gick på en extra kontroll. Barnmorskan kunde inte hitta någonting som avvek från det normala.
– Men två veckor senare gick vattnet. Det märkliga var att jag redan hade packat väskan. Någonstans hade jag på känn att bebisen skulle komma för tidigt, säger Emma.

Emma och Andre förlorade en dotter RS-virusLäkarna lyckades fördröja förlossningen en vecka, men den 15 december föddes Tilda, bara 27 veckor gammal. Barn födda före vecka 28 räknas som mycket för tidigt födda.

– Tilda var liten som en fågelunge, men vi fick bra hjälp på sjukhuset, och allt fungerade som det skulle.
Tilda växte och blev starkare, och Emma och André fick lära sig allt från att byta sond till att läsa av färgen på hennes ansikte.
– Så små barn får ofta andningsuppehåll, eftersom lungorna inte är fullt utvecklade, men vi fick lära oss hur vi skulle kunna tyda tecknen på om det var farligt eller inte, förklarar Emma och fortsätter:
– Det var förstås en väldigt stressande situation, men jag blev bara rationell och logisk, jag var ju tvungen att hjälpa mitt barn.

Emma och Tilda fick bo på sjukhuset i Helsingborg. Mormor och morfar tog en stor del av ansvaret för Nova, då André jobbade. Men det var ett pussel med en ettåring och sondmatning, andningslarm och annat som Emma behövde lära sig för att kunna ta hand om Tilda.
– Så här i efterhand kan vi tycka att det var hur dumt som helst att André jobbade, men för Novas skull ville vi att livet skulle rulla på som vanligt så långt det gick.
Att Emma och André ändå förhöll sig så lugna som de gjorde med Tilda tror Emma kan ha berott på att Tilda var deras andra barn.
– Man förstår nog inte riktigt vad det innebär att bli mamma förrän man får sitt första barn, men med Tilda var jag mer beredd på känslorna. Och i valet mellan att vara rationell och att bryta ihop så valde jag det första.
Dessutom gick det framåt med Tilda, så Emma valde att bara följa med på den vågen, allting gick trots allt åt rätt håll.

Fick komma hem

I början av februari 2012 fick Tilda äntligen komma hem. Emmas syster kom och hjälpte till så att Emma skulle kunna få tid till amning och Tildas medicinering. Allt gick bra och familjen njöt av att äntligen vara samlade igen. Men efter 16 dagar blev Tilda sjuk.
– Natten till söndagen den veckan blev hon slö, hon var liksom inte riktigt med, så jag sov tillsammans med henne. Nästa morgon försvann färgen från hennes ansikte, men det var fortfarande inget konstigt, det hade hänt flera gånger förut.
Men när Tilda även kräkts häftigt ett par gånger kontaktade de sjukvården och blev ombedda att åka in.
– När vi väl kom dit så var Tilda glad och jollrade igen, men vi hade väl tur i oturen att Tilda fick ett anfall till när vi var på sjukhuset, så att läkaren förstod att det var allvarligt, säger Emma.

Läkaren misstänkte att Tilda hade drabbats av RS-virus, men provsvaren visade ingenting, troligtvis för att det var i ett tidigt skede.
– Vi förberedde oss ändå mentalt för att det kunde vara allvarligt. Så små barn och RS-virus är ju farligt.
Tilda hade mycket riktigt drabbats av viruset, och efter två dagar blev hon märkbart sämre. Hon blev slöare och hade svårt att andas, och röntgenbilderna visade att hon hade början till lunginflammation. Hon fördes från Helsingborgs lasarett till Skånes universitetssjukhus i Lund. Där visade det sig ganska omgående att hon behövde så kallad ecmobehandling, den mest avancerade av alla intensivvårdsbehandlingar. Hennes blodtryck var skyhögt och hon svarade inte på medicinen, så läkarna var rädda för att hon skulle drabbas av hjärnblödning. Dessutom hade hon fått vatten i lungorna.

Det blev som läkarna befarade, Tilda fick en hjärnblödning och dessutom fungerade inte syresättningen.
– Läkaren försökte vara snäll och säga att det kan läka av sig självt, men på något sätt så förstod vi bara att det här aldrig skulle gå. Det var med tusen tankar i huvudet vi gick och la oss den natten, men vi tänkte ändå fortsätta kämpa för Tilda. Hon kanske skulle bli cp-skadad men då fick vi göra det bästa av det.
Men Tilda blev inte bättre, och Emma och André fick förklarat för sig att hon skulle behöva ständiga behandlingar och de blev tvungna att ta ett svårt beslut.
– Tilda hade aldrig kunnat få ett värdigt liv. Vi fick bestämma när ecmon skulle stängas av, och våra familjer kom ner för att säga adjö. Även Nova följde med, hon var så liten och förstod inte vad som hände, men vi behövde henne och hennes livsglädje.

Klockan sex på kvällen, tio dagar efter att Tilda blivit sjuk, stängdes respiratorn av. Hennes lilla hjärta slog långsammare och långsammare, och efter tio minuter förklarades Tilda död. Det var den  28 februari 2012.
– Hade vi  inte haft Nova då så tror jag att vi bara hade struntat i allt. Men Nova blev vår livlina, vi blev tvungna att gå vidare.
Emma och André vet i dag att allt som kunde göras blev gjort och att deras beslut var rätt.
– Visst kommer funderingarna ändå på om att vi borde ha varit mer försiktiga med att lämna Nova på dagis och allt det där, men det tjänar ingenting till. Man blir bara bitter, och det brukar nästan aldrig, aldrig sluta så här illa vid en RS-infektion.

Ville ha ett syskon

För Emma och André blev det självklart att snabbt försöka få ett barn till.
– Vi ville så gärna att Nova skulle ha ett syskon. Men det var många tankar i huvudet under graviditeten. Jag väntade barn för tredje gången, men hade bara ett barn hemma.
Men allt gick bra och på Novas tvåårsdag föddes Milo. Han är en go och glad kille som utforskar världen med stor energi. André och Emma har som alla andra småbarnsföräldrar fullt upp med vardagen.

RS-virus– Rent praktiskt har jag bearbetat allt som hände, och vi pratar mycket om Tilda hemma. Hon finns alltid med oss i familjen, men rent känslomässigt är det fortfarande svårt. Jag går till Tildas grav och tänder ljus, men jag hittar ingen frid där, och ibland måste jag stänga av alla känslor för att bara orka med vardagen.

Emma vill ändå gärna berätta om det som hände för att göra andra uppmärksamma på att RS-viruset verkligen kan vara farligt för små barn.
– Man kanske inte måste handla på stora köpcentrum just när barnen är små, eller låta förkylda personer gulla med ens lilla barn. Äldre syskon kanske inte heller behöver vara på dagis om det är många förkylda barn där och man har en bebis hemma. Att våga ta ledigt från jobbet när barnen är sjuka är också viktigt, för att skydda dem den korta tid när de är små. Och om kan jag hindra ett enda barn från att bli sjukt genom att berätta vår historia så vill jag göra det.

Inget vaccin mot RS-virus

RS-virus orsakar årliga epidemier under vinter och tidig vår. Viruset smittar vid nära kontakt, och alla barn drabbas någon gång under sina första levnadsår. Viruset kan överleva åtmin-stone ett halvt dygn på hårda ytor, exempelvis dörrhandtag eller leksaker.
Om ditt spädbarn får en förkylning som utvecklas med kraftig hosta och andningssvårigheter eller tecken på vätskebrist bör du uppsöka närmaste akutmottagning.
Om ett för tidigt fött barn smittas av RS-virus blir det oftast mycket sjukare än andra barn och kan behöva hjälp med andningen. Lungorna är inte färdigutvecklade förrän i slutet av graviditeten.
Det finns inget vaccin mot RS-virus, och eftersom det är ett virus finns det ingen antibiotika som hjälper.
Det är mycket ovanligt att viruset drabbar så hårt att ett barn dör. De allra flesta tillfrisknar, även om de behöver sjukhusvård.

Text: CARINA NILSSON Bild: MATS ALMLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...