Annons

Annons

Gustav räddade Elma, 86, från rånarna: ”Min hjälte”

Kvinnorna som kom 
på besök var från hemtjänsten, trodde Elma. Det trodde inte grannen Gustav och drog på sig skorna och sprang över. – Hade han inte kommit vet jag inte vad som hade hänt, säger Elma efter rånförsöket.


Elma, 86, utsattes för rånförsök – då ryckte Gustav in

utsattes-for-ranforsok

Gustav räddade grannen Elma.

Elma, 86, 
utsattes för rånförsök

Det var lunchtid och i en av marklägenheterna på seniorboendet Karidal i skånska Eslöv satt 74-åriga Gustav Quist vid köksbordet och läste tidningen. Han njuter av livet som pensionär efter att ha jobbat som bilplåtslagare.

Annons

Plötslig fick han se två kvinnor dyka upp på andra sidan gårdsplanen. Genom fönstret kunde han se hur de pratade och uppehöll sig vid lägenheten där 86-åriga Elma Sikstus bor.
– Jag såg hur en av dem smög runt i rabatten och tänkte att jag måste ha koll på vad som händer, för det var ett märkligt beteende, säger Gustav.
Han såg hur en av kvinnorna ringde på dörren. Elma släppte in kvinnan och dörren stängdes. Strax efter kom den andra kvinnan fram och öppnade den olåsta dörren.
– Jag kände direkt att här är något som inte stämmer. Hon har hemtjänst men de beter sig inte på det sättet. Jag blev orolig för Elma och hade aldrig förlåtit mig själv om jag inte sprungit dit, säger Gustav och får medhåll av sin fru Ann-
Sofie som också var hemma.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Bedrägerier mot äldre ökar – så skyddar du dig

Agerade snabbt

Båda misstänkte att deras granne hade råkat ut för åldringsrånare och att det gällde att agera snabbt.
– Hon ser ganska dåligt och går med stöd av rollator; en 
ganska försvarslös kvinna. Jag tog på mig skorna och sprang dit.
Gustav ringde först på men när han inte fick något svar öppnade han dörren. I hallen kunde han se att en av kvinnorna pratade med Elma i köket, medan den andra befann sig i vardagsrummet.
– Jag trodde att de kom från hemtjänsten för att göra mat. Och jag hade svårt för att se så jag förstod inte vad som hände, berättar Elma.
Gustav började ställa frågor om deras besök och när de inte kunde svara rusade de ut ur lägenheten. Gustav sprang inte efter eftersom han måste stötta Elma som var skärrad. Men 
hon var också oerhört tacksam – lycklig över att ha en så omtänksam granne.
– Han räddade mig och det var jättebra det han gjorde. Hade han inte kommit vet jag inte vad som hade hänt, säger Elma och ger Gustav en tacksam blick.

Grep tre rånare

Händelsen polisanmäldes som försök till stöld. Några dagar senare grep polisen tre åldringsrånare, två kvinnor och en man, på bar gärning i Eslöv. Gustav vet inte om det är samma personer men han hoppas att de får ett kännbart straff.
– Det är för jäkligt och hemskt att de ger sig på gamla på det sättet. De är ju så oskyddade, utbrister Gustav argt.
Många har hört av sig och berömt hans ingripande. Barnen och barnbarnen är stolta. Även polisen i Eslöv har lovordat 
honom för att han visade prov på omtanke som medmänniska.
Själv är Gustav blygsam inför all uppståndelse.
– Jag tycker inte att jag gjort något speciellt. För mig var det naturligt. Jag är en vanlig människa och vill inte glänsa.

Läs också: Vi behöver lyssna på de äldre!

Ingriper på nytt

Han säger att han kommer att ingripa igen om han ser någon bli utsatt för brott.
– Jag tycker att alla ska vara observanta, särskilt där det bor äldre. Det ligger i allas intresse att få stopp på sådant här.
Elma instämmer. Hon har inte bott i lägenheten särskilt länge, och Gustav och hans fru flyttade dit för ett och ett halvt år sedan. Tidigare har de bara 
hälsat på varandra men efter det som hänt har de fått bättre kontakt.
Elma kommer aldrig att glömma Gustavs rådiga ingripande.
– Det var jättesnällt och han kommer för alltid att vara min hjälte!

 

Text: Therése Weber 
Cedergren

Bild: Krister Hansson/
Aftonbladet

 

Missa inte: Här är äldreboendets succérecept

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...