Annons

Annons

Efter tv-succén: Leif GW Persson får mothugg av stjärnadvokat

I sitt nya tv-program lägger Leif GW Perssons fram teorier om hur Linda Chen kan ha strypts av sin sambo. Men nu kritiserar sambons advokat, Peter Althin, programmet. “Syftet med hela programmet är uppenbart att peka ut en frikänd person som mördare.”


Advokaten Peter Althin (t.h) är kritiskt mot Leif GW Perssons slutsatser i TV-rutan. Bilden från Pirate Bay-rättegången. Bild: IBL

I nya serien ”GW:s mord” får den folkkäre kriminologen gå igenom sex brott som han fördjupar sig i. I premiären handlar det om Linda Chens försvinnande 2009. Linda anmäldes försvunnen från hemmet i Falun av sin sambo en vecka innan de skulle gifta sig. Hon påträffades död av samme sambo i skogen flera veckor senare under märkliga omständigheter.

Annons

Polisen fattade misstankar mot sambon som också åtalades misstänkt för mord, alternativt dråp, alternativt vållande till annans död. Mannen friades från de misstankarna men fälldes för brott mot griftefriden. Det vill säga att domstolen ansåg det bevisat att han flyttat kroppen.

Peter Althin, Advokat och före detta riksdagsman för Kristdemokraterna. Bild: IBL

GW:s teori kritiseras

I ”GW:s mord” lanserar programledaren en teori om vad som kan ha hänt innan Linda Chens död. Ett scenario där paret börjat bråka under en bilfärd. Bråket eskalerar till våld och slutar med Linda Chens död.

Under rättegången i Falun försvarades sambon av advokaten Peter Althin. Och advokaten reagerar starkt på innehållet i ”GW:s mord”, i en debattartikel i Magasinet Paragraf.

Althin inleder med att konstatera att mordmisstankarna föll eftersom polis och åklagare inte kunde visa att Linda Chen över huvudtaget mördats, när det skulle ha skett, eller hur det hade gått till.

I första avsnittet av GW:s mord handlade det om Linda Chengs försvinnande och död. Bild: TV 4

Inga kommentarer

Försvarsadvokaten menar att GW på en gång agerar medium, polis, åklagare och domare när han pekar ut en man som har friats av en enig tingsrätt.

”Han (GW) gör en längre utläggning om att den utpekade mannen och hans sambo, som senare hittas död, har åkt bil och blivit osams, vilket inte på något sätt är bevisat. Sedan ska de ha stigit ur bilen på en plats som Leif GW känner vibrationer på. Vilket inte heller är bevisat. Där ska mannen ha slagit till sin sambo som börjat skrika, vilket inte är bevisat. För att sedan strypa henne för att hon ska bli tyst. Vilket inte heller är bevisat, eller ens antytt i utredningen”

Dessutom har varken polis, åklagare eller anhöriga får kommentera de teser som presenteras, fortsätter Peter Althin.

”Syftet med hela programmet är uppenbart att peka ut en frikänd person som mördare. Hur kunde TV4 gå med på det? Det finns fara med att ett sånt här program frammanar rena pöbelfasoner”, skriver Peter Althin.

Leif GW Persson har inte tagit del av Althins inlägg.

– Jag har inte läst det så jag har inga kommentarer.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...