Annons

De återförenades efter 23 år!

Jeanette var på långresa till Thailand, och där i semesterparadiset mötte hon Sulai. Ungdomarna blev snart oskiljaktiga och hon flyttade in till hans familj. Hon skulle bara göra en kort resa hem till Luleå, men tänkte snart återvända till sin kärlek igen. Men det skulle dröja 23 år...

Mejla
Dela (208)
Pinna

jeanette-man

Hyddor på pålar med bastmattor som madrasser på golven. Ett turkost hav som verkar oändligt och ett ömt om­slingrat par på paradisstranden. Traven av fotografier på köksbordet tecknar bilden av ett kontrasternas Thailand.
Sulai Leechangtai, 47, pekar på bilden av en båt och berättar på engelska att han jobbade med att köra runt turister, den där gången när han och Jeanette möttes för första gången.
Hon var 22 och hade hunnit med lite jobb och plugg efter gymnasiet när hon följde med sin kusin på reseäventyret ut i världen.
– Håkan och jag har alltid varit jättetajta, och när han ville ha med mig på en resa sa jag ja. Mina föräldrar lovade att sköta om min häst som var min ögonsten. Vi sparade pengar och planerade i ett år. Det var bara det att när det var dags att åka hade jag hunnit träffa en kille, berättar Jeanette Lestander, 46.
Hon säger att det inte alls kändes självklart att lämna Luleå när dagen för avresan var inne.

Läs också: Estrid sökte kärleken i Allers – och fann den i Anna!

– Men Micke sa till mig att jag skulle följa min plan och åka. Han peppade mig och jag åkte.
Redan under resans andra vecka, när kusinerna kommit till Phi Phi-öarna i Thailand, mötte Jeanette blicken som hon aldrig skulle glömma. Högt uppe i en palm satt en ung, vältränad kille och plirade ner på henne med mörka ögon. Jeanette stannade förundrad till, innan hon fortsatte ner till stranden för att spela volleyboll med de andra turisterna.
– Han satt där varje morgon och till slut vinkade jag honom till mig. Han kunde väl hänga med och spela?

Bodde trångt

Den unge mannen kunde ingen engelska, men Jeanette förstod att han brukade sova i trädet. Familjen var stor och skjulet de bodde i trångt. I trädet hade han sin privata sfär. De fick göra sig förstådda med hjälp av kroppsspråket, och ibland kunde någon hjälpa dem med översättning mellan thai och engelska.
Jeanette och Sulai drogs till varandra, och Jeanette berättar med ett skratt om hur han låg med huvudet i hennes famn när hon skrapade bort tandsten från hans tänder.
– Ja, det var bland det första jag såg – att han hade väldigt mycket tandsten, och jag är van att skrapa bort tandsten hos hundar så jag fixade Sulais tänder. Hur konstigt det än kan låta så var det nog just då som det verkligen sa klick, säger Jeanette och tittar ömt på Sulai som svarar med ett brett, bländvitt leende.
Nu var det unga paret oskiljaktigt, och när Jeanettes kusin Håkan ville resa vidare mot Australien fick han åka ensam. Ganska snart flyttade Jeanette in till Sulai och hans stora familj i det lilla plåtskjul där sju personer samsades om utrymmet i ett enda rum. Jeanette berättar om mycket enkla förhållanden där det nyförälskade paret fick sova på en bastmatta direkt på golvet.
– Det är märkligt, men man vänjer sig snabbt vid att leva på ett sätt som man aldrig skulle acceptera hemma. I skjulet fanns både kackerlackor och råttor. Om vi hade glömt ris i riskokaren över natten så vällde kackerlackorna ut när man lyfte på locket.

Annons

Det unga och förälskade paret.

Det unga och förälskade paret.

Accepterad av släkten

Dagarna, veckorna och månaderna gick och Jeanette fann ett vardagsliv i sin nya tillvaro i Thailand. Jeanette blev snabbt accepterad av släkten, trots att de inte kunde kommunicera med varandra. För en del av sina semesterpengar köpte hon en longtailboat till Sulai så att de båda kunde leva av förtjänsten när han körde turister mellan olika öar. Själv följde hon med som styrman på båten.
– Jag fick förnya mitt turistvisum vid ett tillfälle, men när det var dags att förnya det igen åkte jag hem i stället. Jag hade till min fasa upptäckt att jag var gravid och vågade inte genomgå en abort i Thailand. Mina föräldrar hade länge vädjat om att jag skulle komma hem, mamma var väldigt orolig och jag behövde dessutom ordna upp situationen för min häst. Det var med tårar i ögonen paret skildes åt, men Jeanette lovade att komma tillbaka så fort hon hunnit jobba och spara lite mer pengar.

Läs också: Det var brinnande passion direkt

Väl hemma i Luleå igen blev kontrasten mellan det exotiska livet med Sulai och den vanliga vardagen stor.
– Det var tufft att komma hem och börja med att genomgå en abort, men jag var 22 år och inte redo att bli mamma. Jag mådde jättedåligt, och gömde mig hos mamma och pappa i flera veckor innan jag ens berättade för någon att jag kommit hem.
Jeanette säger att hennes föräldrar inte tillät henne att åka tillbaka till Thailand, och med tiden så flätades Mickes och Jeanettes vägar ihop igen. När Micke sa att han ville leva med henne, trots att hon berättat om allt som hänt, valde hon att stanna.

Längtade efter sin kärlek

På Phi Phi-öarna gick Sulai och längtade efter sin kärlek. Eftersom han var analfabet tvingades han att be om hjälp med att skriva brev till henne. I breven beskriver han sin längtan efter att ses, att han önskar att han inte var så fattig, att han vill att hon ska bli hans fru. Att han inte kan leva utan henne och att han är säker på att de en dag ska återse varandra. Med tiden dog kontakten ut, men kärleksbreven har följt Jeanette genom alla år.
Hon fick två barn tillsammans med Micke. Sanna, 21, föddes bara dryga året efter att Jeanette återvände från Thailand. Erik, 17, kom några år senare. Jeanette utbildade sig till ingenjör, hade fullt upp med sina hästar och livet tuffade på.
När nyheterna om tsunamin 2004 nådde Jeanette väcktes gamla minnen till liv och hon sökte oroligt efter Sulai och hans släktingar i alla filmklipp och bilder som visades från de olycksdrabbade områdena. Några år senare, när Jeanette reste på en familjesemester till Thailand, sökte hon upp Sulais släktingar som berättade att han bodde i Italien.
– Alla i familjen hade överlevt tsunamin och det var skönt att höra. Jag fick veta att Sulai blivit kär i en italiensk kvinna som han bildat familj med.

Grät så tårarna sprutade

Med tiden blev Jeanettes dotter Sanna mer och mer nyfiken på mammas ungdomsäventyr på Phi Phi-öarna, och när hon under förra vintern gjorde en långresa bestämde hon sig också för att åka dit för att se om Sulai var tillbaka.
– Jag var ungefär i samma ålder som mamma varit, när jag åkte dit. Otroligt mycket hade förändrats bara på de få år som gått sedan jag var där på semester med mamma, men det fantastiska var att Sulai återvänt från Italien! Han hade separerat från sin italienska fru. När han fick syn på mig grät han så att tårarna sprutade och skrek: ”Jeanette, Jeanette!” Jag är väldigt lik mamma som ung och fick förklara flera gånger att jag är hennes dotter, skrattar Sanna.
Sanna tog genast en bild av Sulai som hon sms:ade till sin mamma.
– Bilden vände upp och ner på min tillvaro, och nu var det min tur att gråta så att tårarna sprutade, säger Jeanette och berättar att ett intensivt skajpande med Sulai följde och bara ett par veckor senare satt Jeanette på flyget till Thailand.
– Jag var singel sedan flera år och hade genomlevt ett av mitt livs tuffaste år då mamma dog och jag själv hade en tumör i halsen. Nu visste lyckan inga gränser, och när vi möttes på flygplatsen i Krabi kändes det som att vi aldrig varit ifrån varandra. Det var som att tiden spolades tillbaka och vi fortsatte där vi var senast. Vi kunde inte sluta pussas och kramas, säger Jeanette och rufsar Sulai i håret innan hon berättar att det var hon som lärde Sulai att kyssas.
– Thailändare pussar bara varandra på kinderna, intygar Sulai.

Läs också: Sune och Sonja blev kära på kyrkogården

Sulai berättar att han väntat på Jeanette i flera år. Han hade, med vännernas skrivhjälp, försökt hitta henne på internet, men det finns många Jeanette i Sverige och efterforskningarna gav inget resultat. Sulais mamma hade, vid sin dödsbädd, uppmanat sin son att aldrig glömma Jeanette.
Det hade han heller aldrig gjort, och nu var han beredd att byta land och världsdel för hennes skull.
Paret påbörjade genast arbetet med den omständliga pappersprocessen och några veckor senare kunde de starta sitt nya liv tillsammans i Sverige. Barnen i Italien är ganska stora och håller kontakten med sin pappa via internet. Nu, när det snart har gått ett år sedan återseendet, säger Jeanette att hon och Sulai fortfarande knappt kan slita sig från varandra.
– Vi har så många år att ta igen, det enda jag vill är att vara med honom. Jag väljer bort tjejmiddagar och personalfester där han inte kan vara med.

Jeanettes dotter Sanna, i mitten, blev nyfiken på mammas ungdomsäventyr och sökte upp Sulai.

Jeanettes dotter Sanna, i mitten, blev nyfiken på mammas ungdomsäventyr och sökte upp Sulai.

Cirkeln är sluten

Sulai läser svenska för invandrare och är på väg att knäcka koden för läs- och skrivförståelse. I övrigt pysslar han på som hemmaman och lagar härliga thairätter till middag, samtidigt som det kliar i fingrarna av lust att jobba.
– Jag byggde den där grillkåtan av spillvirke på gården, säger Sulai och pekar på en byggnad utanför huset.
Sulai, som från början var lite rädd för hästar, delar numera Jeanettes stora ridintresse och visar stolt ett filmklipp där han galopperar längs byavägen i Måttsund utanför Luleå, där paret bor på en egen hästgård.
– Drömmen är att i framtiden kunna bo i Thailand, åtminstone halvårsvis. Kanske kan det bli verklighet om några år, hoppas Jeanette.
Till dess njuter paret av varand­ra och av livet. Och de planerar för bröllop – nu när kärlekscirkeln äntligen är sluten.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Tomas Bergman och privata

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...