Annons

Annons

Ebbas Jordgubbscappuccino

Ebba Kleberg von Sydow bjuder på en härlig jordgubbscappuccino och även lite prat om sommarmat!


Jordgubbscapuccino

Ebbas mamma Helen med desserten jordgubbscappuccino – en solklar sommarfavorit!

 

Jordgubbscappuccino

Jag gillar att toppa med de franska supertunna pepparkakorna, men alla sorters goda kakor funkar bra.

• 4 stora/8 mindre glas
1 liter färska eller frysta jordgubbar
1 citron
1–2 msk honung
4 skopor jordgubbs- eller hallonsorbet
1 dl vispad grädde
1 dl turkisk yoghurt
1 dl grovt krossade kakor

Annons

1. Rensa jordgubbarna och mixa hälften med en stavmixer och skiva den andra hälften. Blanda i rivet skal från citronen samt honung. Smaka av med citronsaft.
2. Grunda glasen med jordgubbssoppan, sedan de skivade jordgubbarna och en skopa sorbet. Rör ihop grädde och yoghurt. Lägg försiktigt gräddkrämen överst i glasen. Toppa med krossade kakor.

Gilla Allers på Facebook

 

Ebba-Kleberg-von-Sydow

Matprat med Ebba Kleberg von Sydow

Vem lärde dig att laga mat?

Det är definitivt min mamma Helen och min mormor Berit. Mormors handskrivna recept är fortfarande svårslagna. Vi har tänkt sätta ihop en kokbok med mormors gamla recept, som bara är till släkt och vänner.

Har din matlagning förändrats genom åren?

Jag vill vara ännu mer snabb och effektiv sedan jag fick barn. Jag försöker vara pedagogisk och laga mat med dem. Jag har en tvååring och en fyraåring och det blir fruktansvärt kladdigt och inte alltid rätt måttat men jag tycker det är roligare att vara i köket med dem än att sitta på golvet och leka.

Hur är en typisk sommarkväll på Marstrand där dina föräldrar har ett hus?

Förhoppningsvis är stora delar av familjen samlad. Grillen står i trädgården och vi försöker få till något slags sittande middag på trädäcket. Kanske ett salt kvällsdopp vid klipporna och sedan jordgubbar. Ö-livet handlar mycket om att trolla, att ta vara på det man har, och koka soppa på en spik. Det finns en liten affär, men att springa dit är inte det man helst gör en sommardag. Man blir kreativ i köket tack vare det!

Vem lagar mat hos er?

På Marstrand håller min mamma i arbetsfördelningen. Hemma i Falsterbo är det jag som är chefen i köket. Matlagning på sommaren handlar mycket om att ha en trevlig stund och att involvera gästerna. Inga långkok, utan enkel mat. Mycket grillat och grönsaker.

Blir du stressad av att ha folk i köket?

Alla som känner mig blir nog mer stressade om allt är färdigt när de kommer. Då hade de trott att något var fel. Min matlagningsfilosofi är att hellre bjuda hem folk utan att ha något färdigt än att inte ha fest alls. Sätt gästerna i arbete! De kan duka och plocka blommor, noppa jordgubbar eller svänga ihop en salladsdressing medan jag slänger in något i ugnen – det är bara trevligt!

Har du ett bra kök?

I Falsterbo byggde vi om ett gammalt garage till ett öppet kök. Det har stora dörrar ut mot trädgården, så som man vill ha det på sommaren. Avställningsytorna är rostfria, det är praktiskt och rejält. Min svärmor har växthus där vi odlar gurkor och tomat. Det är fantastiskt med Skåne där allt exploderar. Man slänger i några fröer och så bubblar det upp ur jorden.

Vad bjuder du på vid spontanbesök?

Jag har alltid gröna ärter i frysen som jag gör en grymt god ärthummus av med salt, peppar, citron och olivolja. Jag har också gott knäcke hemma som jag serverar röran på. Det är mitt bästa partyrecept då man skapar lite tidsfrist och kan greja med maten medan gästerna har fullt upp med röran. På sommaren gör jag nästan alltid ugnsomelett. Jag kan köra ner goda skånska tomater, spenat, ruccola eller vad som helst. Det är en fenomenalt god lunch. Min man är så trött på det i slutet av sommaren.

Hur är din relation till jordgubbar?

Jag älskar att experimentera med jordgubbar. Förra sommarens succé var jordgubbscappuccino som är en liten dessert i glas. På sommaren äter jag jordgubbar nästan varje dag.

 

Ebba Kleberg von Sydow

Ålder: 34 år.
Bor: I Stockholm på vintern och i Falsterbo och på Marstrand på sommaren.
Familj: Man och två barn.
Aktuell med: Programledare för Go’kväll i SVT och författare till boken Säker stil: Guiden till den perfekta garderoben, som ges ut i höst.

 

Av Charlotte Ågren Bild: Ulrika Ekblom och IBLLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...