Annons

Annons

Dyrare bio och 6 andra nya lagar 2017

Nytt år innebär också nya lagar. Spriten blir dyrare men du får sju dagars betänketid på bolånet. Här är sju av de nya bestämmelserna.


Dyrare sprit – för folkhälsans skull

Från och med 2017 höjs punktskatten på sprit med en procent och med fyra procent på all övrig alkohol. Skattehöjningen innebär att en flaska öl blir ungefär 25 öre dyrare och en flaska vin kostar 95 öre mer. För en flaska sprit får du betala knappt två kronor mer än tidigare. Anledningen till höjningen är att främja folkhälsan.

Annons
En flaska vin blir nästan en krona dyra och en flaska sprit knappt två efter skattehöjningen. Foto: IBL

En flaska vin blir nästan en krona dyrare och en flaska sprit knappt två efter skattehöjningen. Bild: IBL

Reparation av kylen blir del av RUT

RUT-avdrag som i dag kan användas både till snöskottning och gräsklippning utvidgas ytterligare. Kompletteringen innebär att det från och med i år går att dra av för både reparation och underhåll av vitvaror (exempelvis tvättmaskin, kyl, frys och spis) – så länge tjänsterna utförs i hemmet.

Falska polisbilar förbjuds

Tidigare har det varit fritt fram att köra runt i bilar som ser ut som polisbilar. Men från och med 2017 är detta inte längre tillåtet. Polismyndighetens och Säkerhetspolisens vapen samt ordet polis får numera bara användas på riktiga polisfordon. Allt för att allmänheten ska kunna lita på att polisbilar körs av riktiga poliser, enligt lagstiftarna. Om någon ändå väljer att bryta mot lagen kan det bli tal om vite.

Gilla Allers på Facebook
Skyddet för polisbilar stärks och det är inte längre tillåtet för någon annan än polisen att köra bilar som ser ut som polisbilar. Foto: IBL

Skyddet för polisbilar stärks och det är inte längre tillåtet för någon annan än polisen att köra bilar som ser ut som polisbilar. Bild: IBL

Bättre konsumentskydd på bolånemarknaden

Sju dagars betänketid och bättre insyn i hur räntan bestäms när du tecknar bolån. De nya reglerna ska stärka konsumentskyddet för konsumenterna på bolånemarknaden. Alla som lämnar eller förmedlar bostadskrediter ska också ha tillstånd. Även reglerna för rådgivning skärps.

Arbetsgivarna måste jobba hårdare mot diskriminering

Både arbetsgivare och utbildningsanordnare ska arbeta mer systematiskt mot diskriminering. Enligt reglerna ska arbetet även dokumenteras. Arbetsgivare måste varje år också genomföra en kartläggning av kvinnors och mäns löner och samt andra anställningsvillkor.

Foto: IBL

Foto: IBL

Användningen av plastkassar ska minska

Alla som tillhandahåller plastkassar måste från och med i år lämna information om miljöpåverkan och fördelarna med minskad förbrukning. Syftet är att helt enkelt minska antalet plastpåsar som konsumeras. Den som tillverkar eller importerar kassar måste också lämna uppgifter om hur många som tillhandahålls på den svenska marknaden.

Dyrare biobesök när avtal tar slut

Vid årsskiftet upphörde det filmavtal som gällt de senaste 50 åren. Detta innebär att momsen på biobesök höjs från 6 procent till 25 procent. Kulturdepartementet räknar med att skattehöjningen ska ge runt 250 miljoner extra i statskassan.

Efter årsskiftet höjs skatten på biobiljetter från 6 procent till 25 procent. Foto: IBL

Efter årsskiftet höjs skatten på biobiljetter från 6 procent till 25 procent. Bild: IBL

Dessa är bara några av de nya lagarna. Här har regeringskansliet sammanställt en skrift om de viktigaste förändringarna.

Källa: Regeringskansliet, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio

Läs också

Grytlappar blir EU-reglerade

virka-dubbel-grytlapp-gratis-beskrivning-2

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...