Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaDriv själv fram hyacintblomning från lök

Det är en speciell känsla att göra saker från grunden. Förr drev man alltid fram egna hyacinter till jul. Roligt och fint – gör så här!

Mejla
Dela (13)
Pinna

Hyacinter måste man ju till jul! Varför inte själv driva fram lökarna till blomning? Det kan vara en idé om det är en särskild sort du vill ha som är svår att hitta i blomsterbutikerna.

Annons

Men det tar tid, ett par månader – så det är dags att sätta igång nu. Och tänk på att du ska skaffa lökar som är preparerade så att de är möjliga att få att blomma under vintermånaderna. Väljer du lök som säljs för att planteras utomhus kommer de att blomma senare.

Gör så här:

1. Plantera lökarna i krukor eller sätta dem i hyacintglas. Den första perioden måste de stå i mörker och ganska svalt. En strut över löken är det klassiska sättet att driva hyacinter.

2. När det vuxit ut rötter från löken och bladen börjar spira kan hyacinterna tas in i rumstemperatur, men blomknoppen måste ha lämnat löken. Kläm med fingrarna och känn på skottets tjocklek om knoppen stuckit upp, dold av bladen, eller inte.

3. Snart kommer skottet att vara så långt att struten kan tas av. Du kan följa hur hyacinten växer och den doftande blomstängeln slår ut.

Hyacinter

Driver du fram hyacintlökarna själv ska de ha det mörkt den första tiden. De klassiska strutarna kan du göra av kraftigt papp, eller varför inte en bit tapet. En bit grovt snöre och ett fint klistermärke att trycka på sätter piff på hyacintglasen.

Hyacinter

Fina detaljer som får lökarna att bli vackra under tiden de drivs fram.

 Text: Bente Halkjær Foto: Kira Brandt

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...