Annons

Dopskålen i Antikrundan chockar prästen

I premiären av “Antikrundan” tar den lokala prästen med sig kyrkans dopskål för värdering. Men när han får höra vad silverskålen är värd blir prästen nervös. “Det här är ju sjukt, du skulle bara veta var den var inatt”, säger han i programmet.

Mejla
Dela (126)
Pinna

Prästen tog med sig dopskål till antikrundan

I säsongspremiären av ”Antikrundan” passade programmet på att slå något av ett rekord i antal besökare – inte mindre än cirka 1 200 personer kom till Huseby bruk utanför småländska Alvesta för att visa upp sina ägodelar.

Annons

”Antikrundan” besöker Huseby bruk utanför Alvesta i säsongspremiären. Bild: SVT

Och experterna blir inte besvikna – smålänningarna har med sig bland annat ett vackert solur från 1600-talet, en sällsynt tavla av den afrikanske konstnären Edward Saidi Tingatinga och ett smyckeskrin som tillhört den världsberömda operasångerskan Christina Nilsson.

Experten i Antikrundan: ”Det är ingen dopskål”

Men det som verkligen får silver- och smyckesexperten Lars-Yngve Johansson att häpna är ett föremål som den lokala prästen tar med sig till ”Antikrundan”. Det är en skål i silver, som används till dopskål i kyrkan.

”Antikrundans” programledare Anne Lundberg beundrar ”dopskålen”. Bild: SVT

Men någon dopskål är det minsann inte, enligt Lars-Yngve Johansson.

– Det är lögn det som står på den. Det står att det är en dopskål, och det är absolut ingen dopskål, säger han till programmet.

Trots prästens invändningar står han fast vid sin åsikt – det som i dag används som dopskål är i själva verket en så kallad kallskålsskål, en skål som användes för att servera kall soppa.

Dopskålen visar sig egentligen vara en så kallad kallskålsskål. Bild: SVT

Lars-Yngve Johansson: ”Häftigaste jag sett”

Lars-Yngve Johansson avslöjar att det är en svensk silversmed som tillverkat skålen i slutet av 1600-talet. Prästen – som förblir anonym i programmet – berättar att bygdens alla barn har döpts i skålen ända sedan 1767 och att lokalbefolkningen håller den väldigt kär. Något som Lars-Yngve Johansson har lätt att förstå.

– Jag kan tala om för dig att jag är ännu kärare i den. Det här är det häftigaste föremålet jag sett i ”Antikrundan”, säger experten.

Lars-Yngve Johansson värderar den vackra silverskålen till ett stort belopp i ”Antikrundan”. Bild: SVT

Han undrar sedan hur ”dopskålen” förvaras innan han ger besked om värdet, något som i det närmaste chockar prästen.

– Så här säger jag – ett försäkringsvärde på minst en miljon. Därför är det lämpligt att förvara den på något bra ställe där inte tjuvarna kan komma åt den.

Får inte flyttas från kyrkan

Redan innan han visste värdet, har prästen varit nervös över att ha tagit med sig skålen utanför kyrkans väggar. Nu stiger oron.

– Åh du milde tid. Det här ger ju en fruktansvärd oro över vad som skulle kunna hända om den försvann. Det här är ju sjukt, du skulle bara veta var den var inatt, säger han i programmet.

”Antikrundans” expert Lars-Yngve Johansson och programledare Anne Lundberg råder prästen att hitta ett bättre förvaringsställe till den dyrbara dopskålen. Bild: SVT

Och prästen har fog för sin oro. Enligt lag får inte ens prästen ta med en dopskål från kyrkan, och efter inspelningarna konstaterade Länsstyrelsen att han gjort sig skyldig till brott mot kulturmiljöminneslagen.

Han riskerar inget straff men Länsstyrelsen ser allvarligt på det inträffade. Svenska kyrkan har också uttryckt oro för att inslaget i ”Antikrundan” kan leda till en ny stöldturné mot svenska kyrkor.

”Antikrundan” sänds torsdagar klockan 20.00 i SVT1, med premiär den 11 januari.

 

Av: Minna Wallén-Widung

Bild: SVT

 

Missa inte: Hemma hos Joakim Bengtsson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...