Annons

Annons

Doktorn fick sparken – då hämnades han

Anthony Garcia fick sparken från 
sjukhuset han arbetade på. Det gjorde honom rasande och hämndlysten. 
Tre familjer fick betala dyrt …


Antony Garcia med sina offer: Thomas Hunter, 11, , Shirlee Sherman hade inte en chans att värja sig mot mördaren, läkarparet Brumback höll på att renovera när Anthony Garcia 
dök upp.

Doktorn avskedades – utkrävde blodig hämnd

Vid Missourifloden breder Omaha, den största staden i Nebraska i centrala USA, ut sig. Här växte kändisar som Marlon Brando, Nick Nolte, Fred Astaire och Malcolm X upp. Sjukhuset Creighton University Medical Center är stadens hjärta, dit de flesta invånare har någon koppling – antingen föddes de här eller så arbetar en familjemedlem eller vän här.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Mellan 2008 och 2013 skakades den vanligtvis lugna staden av flera brutala mord – och alla offren hade koppling till sjukhuset Creighton.
Läkarparet Bill och Claire Hunter bodde i Dundee, ett välbeställt, stillsamt område i staden. Av deras fyra barn bodde bara yngste sonen Thomas, 11, kvar hemma. Han var en intelligent pojke vars stora intresse var att spela Xbox.

Han sköttes om av familjens hemhjälp, den moderliga 57-åriga Shirlee Sherman.

Den 13 mars 2008 var mamma Claire bortrest på en konferens på Hawaii men Bill var på sitt jobb på sjukhuset och åkte som vanligt hem under sena eftermiddagen. När han klev innanför dörren fick han en fruktansvärd chock. I sonens rum stod tv:n fortfarande på, men på golvet i hallen låg sonen knivskuren till döds.

Några meter därifrån låg Shirlee, också hon mördad. Knivarna satt ännu kvar, som en morbid hälsning från angriparen. Bill Hunter såg direkt att alla livräddningsförsök skulle vara lönlösa.
Vem kunde vilja ett barn något så ont? Fanns det någon koppling till unge Thomas aktiviteter på internet? Eller fanns svaret i Shirlees bakgrund?

Morden hade begåtts i ett fruktansvärt raseri och polisen var förbryllad. Det var inget rånmord – alla pengar och värdesaker fanns kvar. Man fann varken dna eller fingeravtryck. Något tydligt motiv fanns inte heller – och därmed ingen misstänkt.

Samma scenario

När polisen undersökte Bill Hunters omgivning framgick det att han var omtyckt och respekterad bland både kollegor, studenter och patienter.

Polisen skannade också av tidigare anställda vid sjukhuset men upptäckte inget anmärkningsvärt. Förvisso hade en man vid namn Anthony Garcia jobbat på Creighton med Bill som chef och blivit avskedad av densamme 2001. Men Bill Hunter trodde inte att Garcia hade något med morden att göra – han hade lämnat sjukhuset i tysthet och aldrig hörts av igen.

En granne hörde av sig och vittnade om en okänd bil i grannskapet på morddagen, en silverfärgad Honda CRV med registreringsplåtar från en annan delstat. Men uppgiften ledde ingenvart och utredningen lades på is.

Fem år senare chockades stadens invånare av ett nytt dubbelmord. Det skedde inte långt från doktor Hunters hem – också i ett läkarhem. Här bodde läkarparet Roger och Mary Brumback, som snart skulle gå i pension från Creighton och sälja sitt hus. När mördaren kom på mors dag 2013 var Roger i full färd med att måla.

Morden upptäcktes först dagar senare när några flyttgubbar kom för att flytta ett piano. När polismännen anlände – samma som förra gången – fick de en déjà-vu-känsla: Roger och Mary låg döda i hallen och scenariot var identiskt med det i Hunters hus fem år tidigare.

Dådet tycktes vara utfört i ett välriktat, extremt raseri – och knivar satt kvar i offren. Skadorna var identiska med dem på Thomas och Shirlee.

När utredarna sedan fick höra att läkarparet Bewtra längre upp på gatan utsatts för ett inbrottsförsök samma dag som morden skedde blev de övertygade: lösningen fanns på Creighton.
Roger Brumback hade nämligen varit verksam vid samma patologiavdelning som Bill Hunter. Det verkade inte bättre än att någon närde ett fruktansvärt hat mot läkare. Kunde det vara en missnöjd patient som i vredesmod brutalt huggit ihjäl de fyra offren?

Nu började man söka i sjukhusets arkiv och strålkastarna riktades åter mot Anthony Garcia, 43. Det visade sig att Brumback hade varit en av hans överordnade och doktor Chhanda Bewtra, som utsatts för inbrottsförsöket, hade varit hans handledare:

– Anthony Garcia var en otrevlig person och en undermålig läkare, berättade Bewtra.

Han hade därför vänt sig till Bill Hunter och uppmanat honom att stänga av Garcia. Snart lämnade Anthony Garcia sjukhuset med ett avsked i handen, undertecknat av Bill Hunter och Roger Brumback.

Fick ny chans

Utredarna tog sig en närmare titt på Garcia. Han visade sig vara en välartad son från ett stabilt medelklasshem i Walnut i östra Los Angeles. Föräldrarna hade bra jobb och fostrade sina barn med kärlek. Anthony drömde om att bli hjärnkirurg och lyckan var stor när han kom in på en specialistutbildning i New York.

Men ganska snart kom signaler om att allt inte stod rätt till. Han betedde sig märkligt och aggressivt och skickades hem.

Tillbaka i Kalifornien var han förändrad, och gavs en andra chans att fortsätta sin specialistutbildning. Det var då han hamnade på Creighton University Medical Center, men hans stundtals bisarra beteende accepterades inte. Han blev avskedad och återvände hem, deprimerad och plågad av migrän.

Men läkardrömmen vägrade han att släppa. Han reste från delstat till delstat och arbetade på olika kliniker, men avstängningen från Creighton låg honom ständigt i fatet. Anthony Garcia blev alltmer desperat. I februari 2008 fick han problem med sin läkarlicens i Louisiana och orsaken var avskedet från Creighton.

Bara tre veckor senare hittade Bill Hunter sin älskade son och hembiträdet kallblodigt mördade.

Efter mordet på Roger och Mary Brumback, då utredarna kommit Garcia på spåren, såg de i bilregistret att Garcia stod som ägare till en silverfärgad Honda CRV, den modell som ett vittne sett i samband med det första dubbelmordet som hade begåtts.

De kunde även bevisa att Anthony Garcia på morddagen, mors dag 2013, befunnit sig i Omaha. Hans mobiltelefon hade registrerats mot en mast i närheten, han hade använt sitt kreditkort på en restaurang i Omaha och inte minst – han fastnade på bild på en övervakningskamera i utkanten av staden. Han var alltså i krokarna när mordet på paret Brumback begicks.

Greps på motorvägen

När det var dags att gripa Garcia var han spårlöst försvunnen. Man fruktade att han åter var ute på mördarstråt och FBI kopplades in. Några dagar senare greps han på en motorväg i Illinois, berusad och utrustad med yxa och pistol.

Men var Garcia verkligen den skyldige? Hans advokat och hans anhöriga invände att ingen kunde vara så hämndlysten och behålla ett sådant raseri under så många år utan att agera tidigare. Varför skulle han ha väntat sju år med det första dubbelmordet och sedan ytterligare fem år med det andra? Dessutom levde han nu ett gott liv i Terre Haute, Indiana. De trodde att han var oskyldig.

Men vid husrannsakan hos Garcia i Terre Haute gjordes flera obehagliga upptäckter. På en lapp hade Garcia skrivit: ”Vi lever. Vi dör. Vi lever. Vi dör.”

På en inköpslista slängd i sophinken stod det: ”broccoli, smör, räkor, göra inbrott hos rik familj, tortera, kniv, mörda.”

Längst ner i sophinken låg något som sa allt: uppsägningen som Hunter och Brumback undertecknat.

Man fann också kontaktuppgifter till en stripteasedansös på en klubb, Cecilia. Hon berättade att Anthony Garcia var en trogen kund som gärna ville ha henne som flickvän och när hon inte var intresserad hotade han henne och sa att han redan dödat en ung pojke och en äldre kvinna.

Dessutom hittade man en del av pistolen som användes vid mordet på Roger Brumback på motorvägen utanför Terre Haute, och man kunde knyta ett dna-spår i paret Bewtras hus till honom.
I juli 2013 häktades Anthony Garcia, misstänkt för de fyra morden. Rättegången, som blev mycket känslosam, startade i september 2016 och varade i 15 dagar. Drygt 50 personer vittnade. Efter sju timmars överläggning kom juryn med sitt utslag: Anthony Garcia var skyldig på alla punkter.

Sedan domen föll tiger Garcia som muren. Han vägrar att prata med vare sig familj eller advokater. Offrens familjer plågas av hans envisa tystnad och tror att han bara spelar ett grymt spel, medan hans advokat menar att Garcias psykiska hälsa påverkats efter tre och ett halvt år i isoleringscell. Han kanske inte ens förstår vad som sägs.

Nu väntar man på att Anthony Garcia ska börja tala så att en tremannajury kan avgöra huruvida han ska dömas till dödsstraff eller ”bara” livstids fängelse.
Under tiden ristar regn, solsken och vind tyst sina spår i en bronsstaty utanför universitetssjukhuset Creighton. Statyn föreställer den unge Thomas Hunter.

 

Källa: CBS Interactive Inc

Av: Anna-Karin Ericson

Bild: IBL

 

Missa inte: Mördarens usla minne blev hans fall

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...