Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaDoftande buskar

Nu doftar schersminerna underbart och syrenblommorna lyser med sin prakt – de är båda två av våra absoluta favoritbuskar. Här är några små tips till er som blir köpsugna och tänker åka till trädgårdsbutiken.


Doftschersminbusken blir översållad av blommor.

Doftschersminbusken blir översållad av blommor.

DOFTSCHERSMIN

Doftschersmin, Philadelphus coronarius, finns att köpa i trädgårdsbutikerna även utan sortnamn. Ofta får man en fin schersmin med god doft, men växter utan bekräftat ursprung kan ha ganska stor variation i såväl härdighet som storlek och utseende, och även i doft. Fråga gärna personalen om de vet var busken har sitt ursprung. Zon 5.

Annons

Säkrare är det att köpa en namnsort:

Gilla Allers på Facebook

– ’Finn’ E är en så kallad E-planta, med känt ursprung och från svenskt förökningsmaterial. Härdighet, friskhet och storlek är kontrollerat. ’Finn’ kan bli uppemot 3 meter hög och lika bred. Hundra procent stark schersmindoft. Zon 4.

– ’Ängen’ har ett mer kraftigt och upprätt växtsätt. Mer snabbväxande än ’Finn’ eftersom den har en större sluthöjd – uppemot 4 meter. Fin som solitär eller insynsskydd. Zon 4.

Doftschersmin

Doftschersmin

Lägre schersminer

En något mindre schersmin är smultronschersmin, Philadelphus (Lemoinei-Gruppen) ’Mont Blanc’, zon 5. Höjd: 1,5 meter. Den är fin, har god doft och lockar med sitt namn.

Men det finns en annan lägre sort som jag tycker är strået vassare, brokschersmin, Philadelphus (Purpureo-maculatus-Gruppen) ’Belle Étoile’, zon 3. Den borde i stället heta storblommig smultronschersmin då den får stora vita blommor med röd mitt och har en underbar doft av smultron.

 

SYREN

– Syren, Syringa vulgaris, (även kallad bondsyren) är med sina doftande blommor i maj–juni ett populärt val. Bra som friväxande häck då den skjuter mycket rotskott. Zon 6.

– Ungersk syren, Syringa josikaea, har ett mer kompakt växtsätt än bondsyren. Dessutom växer ungersk syren redan under det första året efter plantering. Det gör inte bondsyren. Detta är egenskaper som gör ungersk syren mycket lämplig om man vill anlägga en friväxande häck. ’Holger’, med vita blommor i juni, har en sluthöjd på 1,5–3 meter. ’Oden’ E, är en E-planta och har en sluthöjd på 1,8–2 meter. Sorten får violetta blomklasar och är ett bra val för den som vill ha en häck med en mer kontrollerad och jämn höjd. Zon 6.

Småbladig syren ’Superba’

Småbladig syren ’Superba’

Extra lång blomningstid

Småbladig syren, Syringa pubescens ssp. microphylla, ’Superba’. Blommar på årsskotten vilket är ovanligt för syrener. Genom att klippa in grenarna under vårvintern får man en tät och fin buske som hinner blomma på de nya skott som växer ut under vår och sommar. Blomningstid varar från juni ända in i oktober. Mindre blad, fina blommor, god doft.

Småbladig syren växer ganska långsamt, den otålige kan göra klokt i att satsa på lite större plantor från början. Blir cirka 1,5 meter hög, zon 4.

 

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...