Annons

Annons

Han mördade nära vännens fru – upptäcktes 13 år senare

Den 1 maj 1993 kom det in ett desperat telefonsamtal till en larmoperatör i Longmont, Colorado: – Ni måste komma hit på en gång. Jag tror min fru är död! sa mannen i telefonen. När polisen kom till brottsplatsen hittade de Tammy Tatum på golvet i hallen – våldtagen och strypt till döds.


Tekniken hann ikapp mördaren – dömdes till 72 års fängelse

Jim med hustrun Tammy och dottern Sadie. Jims alkoholproblem grumlade bilden av den lyckliga familjen.

Hennes man, 33-årige Jim Medow, berättade för poliserna att han två dagar tidigare blivit av med sina husnycklar. Han hade knackat på när han kom hem, men ingen öppnade. När han hörde sin lilla dotter gråta inifrån huset sparkade han upp dörren och upptäckte då sin fru livlös på golvet.

Annons

Huset där Tammy Tatum bodde.

Utöver den insparkade dörren fanns det inga tecken på inbrott. Mördaren hade inte lämnat några spår efter sig. Det enda man fann var små blod- och hudrester under Tammys naglar, men med den tidens begränsade teknik räckte det inte för att få fram något dna. Det var tydligt att mördaren hade städat noggrant efter sig.

Gilla Allers på Facebook

Poliserna som arbetade med fallet var övertygade om att Jim Medow hade mördat sin fru. Parets stormiga förhållande talade sitt tydliga språk. Det började dock med en stor förälskelse.

Läs också: Hon vann pastorns gunst – mördades av rivalen

Den vackra Tammy Tatum föll som en fura för den charmerande och driftige mekanikern Jim Medow. Bara sex månader efter att de inlett ett förhållande upptäckte Tammy att hon var gravid och paret bestämde sig för att gifta sig.

Men mindre än ett år efter att Tammy fött parets dotter Sadie började Jim dricka alltmer. Han blev våldsam, misshandlade sin fru och hamnade i slagsmål. En gång tog han stryptag på en kollega.

Stoppad av polisen

Vid ett flertal tillfällen blev Jim stoppad av polisen när han körde berusad. Till sist dömdes Jim Medow till att tillbringa sex månader på ett rehabiliteringshem för att få bukt med sitt missbruk. Han fick dock lov att fortsätta arbeta och hämtades varje morgon av sin fru, som skjutsade honom till arbetsplatsen.

Jim hade besökt sin fru och dotter den kvällen då Tammy mördades och återvände till rehabiliteringscentret vid 22-tiden på kvällen. Enligt rättsmedicinaren mördades Tammy någon gång mellan 21.00 och 09.00. Rent tidsmässigt skulle alltså Jim kunna vara den skyldige.
Jim förklarade att han åkt hem dagen efter för att undersöka varför hans fru inte hämtat honom på morgonen då han skulle till sitt jobb.

Läs också: Tvättlappen avslöjade seriemördaren

På rehabiliteringscentret delade Jim rum med Rudy Gaytan. De båda männen hade blivit goda vänner och Gaytan hade träffat Tammy vid ett flertal tillfällen. För att stötta sin vän närvarade Gaytan på begravningen av Tammy.

Gaytan berättade för polisen att Jim vid ett flertal tillfällen sagt till honom att om han fick veta att hans fru varit otrogen eller ville skilja sig så skulle han döda henne.

Men polisen hittade inga fällande bevis mot Jim Medow. Åtalet mot honom las ner och fallet arkiverades.

En ny upptäckt

Tre år senare blev en ung kvinna, Renee Dulany, överfallen och våldtagen av en man som tagit sig in i hennes lägenhet i Longmont.

Renee Dulany våldtogs av samma 
gärningsman som mördat Tammy Tatum.

Renee kunde aldrig identifiera förövaren, eftersom denne smugit upp bakifrån och tejpat för hennes ögon. Efter våldtäkten hade mannen varit ytterst noggrann med att röja undan alla spår. Han hade till och med hällt vatten över sitt offer och torkat av henne, innan han lämnade brottsplatsen.
Gärningsmannens noggrannhet påminde mycket om den som Tammy Tatums mördare uppvisade. Men när polisen förhörde Jim Medow hade han ett säkert alibi.

Trots förövarens noggrannhet hittade dock polisens tekniker sädesvätska efter att Renee Dulany genomgått en medicinsk kontroll. Man körde spåret genom det nyupprättade dna-registret, men fick inga träffar. Det skulle dröja ytterligare tio år innan polisen kom vidare i något av de två fallen.
2006 undersökte polisen dna-spåret igen, eftersom dna-
registret nu var fullt utbyggt. 
Under de tio år som gått sedan brottet begicks gick tekniken snabbt framåt, och lämningar som tidigare ansågs vara för små var nu en enkel match att få fram dna ur. Man fick omgående en träff: gärningsmannen visade sig vara Rudy Gaytan, 48 år, gift och far till två barn.

En tillfällighet

Det var en ren tillfällighet som gjort att Gaytan hamnat i registret. Två år tidigare var han med om en allvarlig trafikolycka och plågades därefter av kroniska ben- smärtor. Han blev beroende av stark, smärtstillande medicin, och när han inte fick fler tabletter utskrivna förfalskade han receptet. Men han avslöjades, dömdes till fängelse och fick då lämna dna.

Rudy Gaytan träffade Jim 
på rehabiliteringscentret.

Polismannen Frank Vaughan mindes Rudy Gaytan från den 13 år gamla utredningen av mordet på Tammy Tatum. Det var ju 
Gaytan som lämnat uppgifter om Jim Medow, som alla trodde gjort sig skyldig till hustrumord. 
Gaytan hade också varit med på Tammy Tatums begravning. Kunde det vara han som var skyldig till mordet på Tammy?

De blod- och hudrester som polisen hittat under Tammys naglar räckte inte till en dna-analys 1993. Men nu var det en enkel match för ett laboratorium – och bevismaterialet fanns kvar. Det visade sig bli en hundraprocentig matchning med Rudy Gaytans dna. Äntligen hade man hittat Tammy Tatums mördare!

Både lättnad och chock

För Jim Medow innebar avslöjandet en stor lättnad. I 13 år hade han varit huvudmisstänkt för mordet på sin fru. Trots att det inte fanns några bevis som band honom till brottet pratades det mycket bakom hans rygg. Det blev en stor chock att vännen Rudy Gaytan var den skyldige – samme man som tröstat honom vid Tammys begravning.

Tack vare förbättrad teknik kunde polisens tekniker till slut ringa in mördaren.

Enligt polisen hade Gaytan stulit Jims nycklar till Tammys hus. När Jim var hemma hos Tammy på besök höll Gaytan huset under uppsikt och när Jim åkte därifrån vid 21-tiden väntade Gaytan en liten stund. Sedan låste han upp dörren, tog sig in i huset och överföll Tammy. När hon gjorde motstånd ströp han henne. Han var kvar i huset i två timmar för att städa undan alla spår.

Strax innan rättegången startade bröt Rudy Gaytan ihop och erkände brottet. Han berättade att han blivit så betagen av den vackra Tammy då hennes make – hans vän – presenterade dem för varandra. Två dagar innan Gaytan begick mordet hade han tagit 
sig in i huset när Tammy inte 
var hemma. Han hade luktat på 
hennes underkläder och blivit enormt upphetsad.

Rudy Gaytan dömdes för mordet på Tammy Tatum och våldtäkten på Renee Dulany. Straffet blev 72 års fängelse.
Efter domen var det många släktingar och vänner till Tammy Tatum som skamset bad Jim om ursäkt. Domen blev också en stor lättnad för dottern Sadie, som stått vid sin fars sida under alla år. Alla tvivel var som bortblåsta – han var oskyldig.

 

Text: Henrik Krüger
Svensk bearbetning: Peter Helperin

 

Missa inte: Kvinnomördarens klumpiga misstag fick honom fälld

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...