Annons

Annons

Djuren får oss att må bra

Att få dra handen genom en mjuk päls eller möta en nyfiken, vänlig blick. Relationer med djur kan ha fantastiska effekter.


3
Visa bildspel
/
...
Visa mer

Husdjur är rena medicinen

Mindre stressade, gladare och nyfikna på vår omgivning. Allt tack vare våra husdjur. Och på vårdboende med vårdhundar märker personalen att de kan dra ner på medicinerna…

Annons

– Ett husdjur ger absolut en positiv effekt på hälsan, intygar Linda Handlin, biträdande lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde, som forskar inom just detta område och tittar på effekten av vårdhundar på äldreboenden.
Tidigare studier har visat att det frisätts oxytocin i kroppen i relationen mellan hund och hundägare. Hundägaren – och även hunden – blir gladare och mindre stressad.

Gilla Allers på Facebook

Oxytocin är ett hormon och en signalsubstans som frisätts i kroppen vid vänlig, fysisk beröring. Det hjälper bland annat till att sänka blodtrycket och halterna av stresshormoner. Vi blir mer lugna, sociala och nyfikna på vår omgivning. Och det behöver alltså inte vara i relation till en annan människa som oxytocin frigörs, ett husdjur kan också fungera.
Målet med forskningen vid Högskolan i Skövde är att ta reda på om samma effekt kan uppnås när det inte är den egna hunden man klappar, utan just en vårdhund. Även om studien inte är helt slutförd än ser Linda och hennes kollegor att resultatet pekar på det.
Och med dessa resultat som bevis hoppas de att fler äldreboenden ska vilja ta in vårdhundar i verksamheten. Personal på boenden med vårdhundar har bland annat märkt att de kan dra ner på lugnande mediciner till patienterna. Även patienternas rörlighet, minnesfunktioner, självförtroende och den allmänna livskvaliteten förbättrades.

Linda-Handlin1-1

Linda Handlin forskar på effekten av vårdhundar på äldreboenden.

Bra för minnet

Att oxytocin även kan påverka minnet positivt, något som personal vid demensboenden vittnar om, ser Linda som troligt.
– Vi har inte kikat specifikt på demens, men vi vet att signalsubstansen går upp i hjärnan och skulle kunna ge effekt på minnescentrat. Men det måste inte vara just en hund som får dig att må bra, påpekar Linda. Den som är rädd för hundar får såklart inte den positiva effekten. Kanske fungerar katter bättre för någon och för andra fungerar det inte alls med ett djur.
Som tröst kan då sägas att det finns andra aktiviteter som också frigör hormonet, som att få massage, sjunga i kör, leka med barn, äta en god middag eller att bli förälskad.

hjarta-med-tass

Text: Ann-Sofie Lindell Bild: Högskolan i Skövde/Linnea Haraldsson

Mer läsning

ReidunHonung mot pollenallergi? Ja, visst!

vinbarVåra svenska superbär

promeneramera5 skäl att promenera mera!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...