Annons

Annons

DIY: Armband med hjärta

En vacker present i form av ett armband prytt med ett hjärta. Med några verktyg och silvertråd tillverkar du det enkelt själv!


Armband i silver med hjärta

Gör enkelt ett fint armband i silver med ett sött hjärta på! Roligt DIY-projekt och en fin present.

BESKRIVNING: Fint virkad armband

Storlek: Ca 21 cm i omkrets.
Materialåtgång: 50 cm valfri tråd, 1,5 mm i diameter (vi har använt 925 sterling silvertråd), rundtång, flacktång, avbitartång, skentång, liten halvrund fil, ev smärgelpapper eller trollull, plasthammare och skruvstycke.

Annons

BESKRIVNING: Sticka en flätad halsduk

BESKRIVNING
1. Räta ut tråden ordentligt. Fatta tag i trådens båda ändar och dra den fram och tillbaka mot en träkant, t ex på en skärbräda, tills det går att räta ut den med fingrarna. Jämna till ev bucklor på tråden med flacktång.
2. Forma hjärtat: Sätt skentången ca 2 cm från trådens ena ände och vik ca 45 grader. Flytta tången ytterligare ca 2 cm uppåt längs tråden med den rundade sidan mot det som ska bli hjärtats innersida. Forma den första böjen på hjärtats övre bågar.
3. Byt till rundtång. Sätt tången där tråden ska vända upp till nästa båge och pressa med fingrarna upp tråden till hjärtats andra båge. Byt till skentång och forma först själva bågen och vinkla sedan tråden så att hjärtspetsen får form. Pressa därefter tråden så att de båda ändarna löper parallellt och kan forma själva armbandet.
4. Fila ner den lilla ändbiten där hjärtat börjar till en spets i ungefär halva trådens tjocklek så att öglorna som ska binda hjärtformen inte blir för stora.
5. Mät hur lång den långa änden tråd från hjärtat är. Dra av 4 cm på det måttet och vik sedan tråden dubbel med hjälp av först rundtång, sedan flacktång. Vik upp de sista 4 cm på den långa änden i 90 graders vinkel (se skiss). Räta ut ev bucklor så att trådarna som ska bilda själva armbandet ligger så tätt och rakt som möjligt.
6. Om du har tillgång till skruvstycke, linda lite tyg eller skinn runt armbandsdelen och fäst det i skruvstycket. Trä annars öglan där tråden vänder över en spik som sitter stadigt eller ta någon till hjälp som kan hålla armbandsdelen medan du formar öglorna.
7. Sätt flacktången ytterst i den långa utstickande änden. Just där den andra änden, den filade tråden, tar slut börjar du forma öglorna som binder hjärtformen. Den sista öglan avslutas på armbandets undersida. Bit av ev överbliven tråd med avbitartången och fila änden så den inte skaver mot huden.
8. Sätt rundtången ca 1,5 cm från armbandets ände och forma knäppet som ska låsa armbandet. Forma armbandet med händerna så det passar runt armen. Justera ev längden genom att forma snäppet längre eller kortare. Putsa bort ev märken med smärgelpapper eller lite trollull.

Diagrammet hittar du här!

TIPS!
* Mjukglödgad tråd är lättare att arbeta med, men tappar också lättare formen när man använder armbandet. För att motverka det kan man i så fall hamra med plasthammare på det färdiga armbandet så att metallen härdas.
* Om du inte är van att arbeta med tråd och tänger, träna då först på en bit billig metalltråd.

Modell: Inger Pettersson
Frågor om beskrivningen:
Marie Karlsson
tel 042-17 35 53

Av Tina Gustafsson, Josefin Martholm, Malin Rosdahl och Gunilla Thermaenius
Bild: Christina UhlinLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...